Резитба на декоративни храсти

Резитба на декоративни храсти

Публикувано от на

Последна промяна на 23 юли 2012 г.

Лятната резитба на градински декоративни храсти е мероприятие, с което се постигат моделиране на формите, отстраняване на прецъфтелите цветове и образуваните плодове, повторен цъфтеж и подмладяване. Разнообразието на декоративни храсти и дървета е огромно - у нас в градините се отглеждат над 40 вида и форми цъфтящи листопадни растения със собствена периодика на развитие, както и над 200 вида и форми иглолистни пирамидални, кълбести и стелещи се храсти и дървета. С времето всички те променят външния си вид и губят от декоративната си стойност.

Широколистните храсти са неизменна част от градината като самостоятелни растения или елементи от живия плат. Резитбата при тях се съпътства от засаждането им: през първите 1 - 3 години те израстват и създават гъста корона за интензивен цъфтеж. От третата до петата година резитбата се провежда за отстраняване на вдървените и оголени отдолу клонки, които не дават прираст или цъфтят по-слабо. Затова правилното провеждане на резитбата, съчетано с оптималния хранително - влажностен режим ще допринесе за свежа, здрава и красива декоративна растителност в нашата градина.

Трудно е в един материал като този да се опишат всички видове храсти и дървета, които отглеждаме в градината. Само спиреите са над 10 вида. Затова ще спомена само най-често отглежданите храсти и дървета, както и месеците на резитба:
• Будлея - м. ноември
• Вайгела - м. август - м. септември
• Вибурнум - м. август
• Гениста - м. юли
• Дойция - м. август - м. септември
• Керия - м. юни за регулиране на височината и м. септември - премахване на цветовете
• Лоницера - м. септември
• Симфорикарпус - м. септември
• Спирея - м. юни за повторен цъфтеж
Текома (Кампсис) - м. септември
• Филаделфус - м. юли - м. август
• Форзиция - м. юни - м. юли

Лигуструмът в живи плетове и дрянът могат да се подрязват целогодишно - за изрязване на застарели клонки и корекция във височината.
Полулавровите стелещи, цъфтящи и плодообразуващи храсти, каквито са Котонеастерът и Лоницера полианта, се режат рано през пролетта и през юни - юли, когато се вземат резници за вкореняване.
Котонеастерът и Лоницерата често се използват с ниските си стелещи форми като почвопокривни растения. С подходящо подрязване, те създават красиви петна в градината и улесняват стопаните в поддържането на почвата.

Най-често отглежданите лаврови храсти у нас са: Евонимус, Илекс, Лавровишня, Махония, Пиерис, Пираканта, Фотиния, Хебе, Хиперикум, Чемшир и др. Познати са много форми и вариетети на декоративните лаврови храсти. Развитието им много зависи от мястото на засаждане, грижите за отглеждането им и презимуването. Дори и с премръзнали върхове, те бързо и лесно се възстановяват посредством резитба. Всъщност лавровите храсти са чувствителни към изложението в градината, замърсеността на въздуха и вредителите. Изискват конкретна и навременна резитба.

Много млади градинари не смеят да режат растенията в градината и смятат, че така съсипват живота им. Всъщност резитбата оформя и подмладява храстите и дърветата, предизвиква нов цъфтеж, сгъстява короната и стимулира израстването на нови леторасли.
Ако пък сте любители на причудливите форми, при някои лаврови храсти можете да приложите широко практикуваното изкуство броскет. При него чрез строга геометрия в резитбата за период от няколко години се оформят храсти с вид на животни, вази и други причудливи форми.

Статията е прегледана 18717 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 pla.stenik (Регистриран потребител)

Публикуван на 16 февруари 2013 в 23:29

можете ли да ми помогнете с по - подробна информация за резитбата на глицинията

#2 jolie21 (Регистриран потребител)

Публикуван на 03 март 2013 в 15:13

кога се подрязва люлякът и може ли това да се прави с машинка за жив плет или се реже клонче по клонче?

#3 красула (Регистриран потребител)

Публикуван на 07 април 2013 в 22:04

Люлякът се реже след цъфтежа като се премахват всички цъфтяли клончета. На тяхно място следващата година се развиват нови клонки. Всеки клон се реже поотделно.

#4 kali (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 22 септември 2015 в 21:54

А, фалопията дали се реже изобщо? Може ли някой да каже?

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook