Размножаване на декоративни храсти

Размножаване на декоративни храсти

Публикувано от на

Последна промяна на 25 юли 2012 г.

Декоративни храсти можем да си купим от разсадниците и от цветарските магазини. Но за тези от вас, които имат време и желание сами да размножат любимите си видове, ще дадем малко повече информация за вкореняването на резници от лаврови и увивни храсти и лиани през юни и юли.

Клонки от Чешкодрян (Евонимус), Хебе, Котонеастер, Лоницера нитида, Лоницера пелеата и др. се вземат след средата на м. юли. Полувдървените резници се отрязват до 4 - 5 колена (междувъзлия), с дължина според съответния вид храст. Например при едролистните евонимуси дължината на резника трябва да бъде около 10 см., като се оставят само горните две листа, съкратени наполовина; при дребнолистните евонимуси дължината е около 5 см., също само с последните две листа. Така отрязаните резници се потапят във вода, докато се подготвят всички.

В сандъчета или касетки се поставя торф, върху него се насипва перлит, пулверизира се обилно, за да се напои и уплътни добре и се оставя да се отцеди излишната вода. През 2 - 4 см. в редове с молив се правят дупки. Предварително подготвените и накиснати във вода резници се потапят във вкоренител и се набождат в дупките, като леко се притиска почвата около резника за да се уплътни добре. Веднага след това резника се полива. Сандъчетата или касеткатите се покрива с прозрачна материя и се слага на светло и топло място, но не на директно слънце. По този начин се получава парников ефект - светло, топло и влажно, което спомага за успешното вкореняване. Добре е почвата и самите резници преди покриването да се третират с фунгицид, за да се намали риска от загниване на младите резници.
Млада коренова система се развива след около 20 - 30 дни. Тогава резниците се прехвърлят в малки саксийки отново с добре овлажнен торф, в който растенията продължават да се отглеждат. През септември саксийките се заравят в градината, а през пролетта се засаждат на окончателното им място. По този начин сами можем да си вкореним растения за бордюри и живи огради, за което са необходими около 10 растения на линеен метър, а от стелещите се храсти - по 4 - 5 растения на кв. метър.

Със зелени резници, взети през юли, се размножават някои лиани и увивни храсти, като например Кампсис (Текома), Глициния (Вистерия), Лоницера, Полигонум, Декоративна лоза и др. Тези видове се размножават през юли с връхни резници от едногодишни, полусъзрели, тънки и гъвкави клонки. Резниците се отрязват до 3 колена, върхът се отрязва и се оставят само горните 1 - 2 листа, съкратени до наполовина, а в долния край резникът се реже на няколко милиметра под възел. Засаждането и отглеждането на резниците е като при описаното в предната група растения.

Статията е прегледана 19092 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook