Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Блатен аир, акорус, ароматна тръстика (Acorus calamus L.)

Блатен аир, акорус, ароматна тръстика (Acorus calamus L.)

Семейство Змиярникови (Araceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 08 август 2012 г.

Разпространение: Блатният аир се среща като диво растение из мочурливите места край реките в Софийско и Казанлъшко. В диво състояние, блатният аир е разпространен в много райони на Азия и по източното крайбрежие на Северна Америка.

Описание: Блатният аир е многогодишно тревисто растение, високо до 150 см., с пълзящо, дълго и дебело, разклонено коренище, което отвън е кафяво, а отвътре с розов оттенък. Стеблото е изправено, зелено, неразклонено, сплеснато триръбесто. Листата на блатния аир се развиват снопчесто по върховете на разклоненията на коренищата и са линейно мечовидни, дълги от 60 до 120 см. Цветовете на блатния аир за жълтозелени с прост 6 - делен околоцветник и са събрани в гъсти, дълги до 12 см. кочаноподобни съцветия, които са разположени поединично отстрани на всяко стъбло и са обвити от покривен лист, който изглежда като пряко продължение на самото стъбло. Цялото растение издава приятна миризма.

Използваема част: Коренищата на блатния аир се вадят рано напролет - април - май, или през есента - септември - октомври. След изваждане, коренищата се обелват, нарязват се на късове до 10 см. дълги и се сушат на сянка или в сушилня при температура да 40 градуса. Изсушеният блатен аир е бледожълт отвън, а отвътре бяла, с приятна миризма и горчив вкус. Допустимата влажност е 12%. Опакова се в книжни чували или бали.
При изваждане на коренищата на блатния аир трябва много да се внимава те да не се сбъркат с коренищата на блатната перуника (Iris pseudoacorus L.) или на папура (Typha). Последните са без аромат, а освен това стъблата на двете растения са обли и листата им са плоски.

Химичен състав: Блатният аир съдържа етерично масло, което се състои от d-a-пирен, d-камфен, d-камфор, борнеол, евгенол, метилевгенол, азарон, кариофилен, куркумен, гвайен, селинен, каламен, калокорен, изоакорон, каламендиол, калорен, проазулен. В коренището на блатния аир се съдържат още горчивия гликозид акорен, алкалоидът каламин, дъбилни вещества, витамин С, скорбяла, слузни вещества, смоли и др. В листата на блатния аир са открити дъбилни вещества и етерично вещество.

Лечебни свойства и приложение: Блатният аир повишава възбудимостта на вкусовите дразнители и усилва рефлекторното отделяне на стомашен сок. По тази причина, блатният аир се прилага за засилване на апетита и подобряване на храносмилането. По-рядко се прилага при заболяване на бъбреците, черния дроб, жлъчката и като отхрачващо средство.
Българската народна медицина препоръчва коренищата на блатния аир още при болки и киселини в стомаха, газове, диария, дизентерия, жълтеница, воднярка, нередовна менструация и др. Външно се използва за жабурене при зъбобол и кървящи венци, за втриване при падане на коса. Блатният аир се използва в сладкарската и козметична индустрия.

Начин на употреба: 1 кафена чашка нарязани коренища блатен аир се киснат в 300 мл. Вряла вода за 2 часа. Запарката се прецежда и се пие по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно. За усилване растежа на косата 3 супени лъжици нарязани коренища се варят в 400 мл. Винен оцет 15 минути. С отварата вечер се правят фрикции.

Статията е прегледана 5384 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Препоръчваме ви да прочетете

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook