Цветята през август

Цветята през август

Публикувано от на

Последна промяна на 05 август 2017 г.

Какво да правим с нашите цветя през отпускарския месец август? Този въпрос си задават много от вас. Пожълтелите листа на рододендроните, азалиите, камелиите и цитрусите не могат да усвояват нужните хранителни вещества за изхранването на растенията и следва да се проверяват и отстраняват редовно, а цветята да се подхранват редовно със специализирани торове, повишаващи киселинността на почвата (напр. Лилав кристалон).

Коренищата на ирисите (перуниките) се изваждат през август на всеки 2 - 3 години, тъй като за това време се развиват много млади издънки. След изваждането, туфата се почиства добре от почвата и се разделя на части, като всяка част трябва да има поне по две пъпки. Премахват се старите и загнили корени заедно със засъхналите листа. Младите ириси се засаждат в групи от по няколко - самостоятелно или в комбинация с други многогодишни цветя. Растенията се разполагат през минимум 30 - 40 см., за да имат пространство за развитие през следващите няколко години. Коренищата се засаждат на слънчево място или на шарена сянка, в добре обработена и подхранена почва, близо до повърхността - коренищата се покриват с няколко сантиметра почва (около 2- 3 см.) и се следи за постоянното наличие на влага.

Многогодишните цветя, образуващи туфи (карамфил, камбанка, лупина, маргаритка, седум и др.) нарастват интензивно през август. За няколко години те развиват много стебла, които се сбиват в плътна маса и не растат добре. Получава се едно нарастване на листна маса, а цветовете стават много дребни. Затова през 3 - 4 години е добре тези цветя да се разредят. От извадените туфи се премахват засъхналите корени и стъбла. Отделят се също така страничните млади издънки и се засаждат на ново място в добре подготвена почва. Ако сте решили да ги засадите на същото място, почвата следва да се почисти добре, прекопае и обогати с хранителни вещества. Младите туфи се уплътняват добре и се поливат.

Градинската ружа се засажда на постоянното и място. През август се размножава и обикновеният бял крем - с луковички или люспи от луковички, които е добра идея да се поставят в пясък за по-бързо вкореняване.

През август се подхранват розите, най-добре с амониева селитра. Важно е да се обърне внимание на развитието на брашнеста мана по розите през август. Третирайте профилактично с фунгицид (Топсин, Превикур и др.). Облагородените рози през юни показват пъпки и превръзката трябва да се свали. Това става с остро ножче, като се внимава да не се повреди кората. Дивите части се отрязват през пролетта. Врастването се познава по отхвърления остатък от листната дръжка и свежозелената пъпка. Превръзката се реже от обратната страна на пъпката. Ако облагородяването е несполучливо, листната дръжка не пада, а пъпката е почерняла. При несполучливо облагородяване, можете да го повторите именно през август.

Цветоносните стъбла на Хортензията се изрязват до основата, като се оставят толкова летораста, колкото са необходими за цъфтежа през следващата година. Ако цветето няма достатъчно летораста, прецъфтелите клончета се изрязват по-високо, за да може от основата им да се появят разклонения за обилен цъфтеж през следващата година.

Гладиолите цъфтят обилно през м. август и често са нападани от трипс, който силно влошава декоративния вид на растението, особено на цветовете. Слънчогледовият молец пък предпочита астрите. И за двата вредителя използвайте системния инсектицид БИ-58 в концентрация от 0,10%.

Луковиците на нарцисите, минзухарите, декоративния лук, лалетата, кокичетата и синчеца се засаждат или пресаждат, ако са вадени по-рано през лятото. Важно е луковиците и грудките да се покрият с минимум 5 см. почва. Градинските теменужки, паричките и незабравките се засаждат в лехи през втората половина на август. На постоянните си места тези цветя се засаждат през пролетта, защото не всички оцеляват през студените зимни месеци. В лехата цветята се засаждат през 15 - 20 см.

Азалиите и камелиите в дома или в градината се нуждаят от много вода през м. август. Може и да не се подхранват, но се поливат обилно, иначе хвърлят пъпки или изобщо не се развиват.

Стайният бръшлян може да се размножава с резници да края на м. септември. От клонките се отрязват връхчета с дължина 10 см., като се внимава среза да е между две листни възела. Резниците се садят в саксийки с диаметър около 10см. в песъчлива почва. Във всяка саксия се слагат по няколко резника и се притискат добре. Дръжката на долния лист се покрива с около 1 см. почва. Долния лист може и да се отреже, за да се улесни вкореняването. Постоянно се поддържа въздушна влажност. Младите вкоренени резници се отглеждат на място, защитено от слънце и вятър.

Лобелията цъфти от май до септември, но изисква богат на хранителни вещества почвен субстрат с добра въздухо- и водопропускливост. Ако искаме обилен втори цъфтеж, следва да изрежем прецъфтелите цветове. Лобелията добре понася горещините, но както и повечето цветя, при ниски температури и висока влажност развива гъбични заболявания. От вредителите най-често е нападана от листни въшки и белокрилки. Борбата е с инсектициди, напр. Нуреле-Д в концентрация от 0,10%.

Цинията е друго любимо и невзискателно цвете. Развива се много добре на огряни от слънцето места в почви с добра въздухо- и водопропускливост. Размножава се със семена, които се събират през август след прецъфтяването, запазват кълняемостта си 3 - 4 години и се засяват през пролетта. На постоянното си място се пресаждат през м. май. Цинията най-често се отглежда в цветни групи и е популярна като рязан цвят, като потопените във вода цветове издържат дълго време и в комбинация с други цветя се получават невероятно и дълготрайни букети.

Лилиумите не случайно се смятат за едни от най-красивите цветя в градината. В момента на пазара има огромно разнообразие от лилиуми - по височина, аромат и цветове. Има видове, които цъфтят повече от месец. Размножават се по два начина: чрез разделяне на туфите и с люспи от луковиците. Засаждат се веднага след разделяне на туфите. Ако сте решили да размножите лилиума от люспи, първо поставете люспите от луковица в торба с влажен торф, за да пуснат корени и след това засадете.

Хоята е вечнозелена лиана или малък храст с пълзящи, тънки и дълги стебла. Цветовете са бели, жълти и розови. Цветовете са с форма на петолъчка. Не е от претенциозните цветя, но все пак си има изисквания, напр.: прецъфтелите цветове не се изрязват, обича умерена температура, през зимата има нужда от по-ниски температури - 12 - 14 градуса. Полива се обилно от пролетта до есента и много пестеливо през зимата. Размножава се с резници.

Август е месеца, когато цветята в дома и градината страдат от много болести и неприятели. Гниенето се причинява от гъба, която прониква в корените и се разпространява във всички части на растението. Поразените тъкани омекват, разводняват се и по тях се образува белезникав налеп от мицела и спорите на гъбите. Борбата с гъбичните болести включва 2% разтвор на бордолезов разтвор или Пероцин 75Б в доза 25мл. За 10л. вода.
Трипсът е един от най-разпространените вредители по цветята през август. Най-ефективен за борба с всички видове трипс е инсектицида Нуреле-Д - 0,10%.

Цветята през август

Статията е прегледана 12254 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 zisco963 (Регистриран потребител)

Публикуван на 24 август 2014 в 21:55

Много полезни съвети!Благодаря ви!

#2 sofiata6eva@abv.bg (Регистриран потребител)

Публикуван на 26 август 2014 в 00:52

Благодаря Ви ,тази информация ми е много полезна,Искам да попитам за индийския ми люляк който сега започва да цъфти дали да го подсиля с някакъв тор,моля за Вашия съвет,

#3 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 26 август 2014 в 08:35

Принципно се тори през пролетта и в началото на лятото с торове богати на калии и фосфор за стимулиране образуването на цвят. Във форумите доста хора споделят, че и без торене им цъфти обилно.
Тук има информация за торенето на индийския люляк (англ.)

#4 zzaiaa1 (Регистриран потребител)

Публикуван на 26 август 2014 в 13:28

Благодаря Ви за полезната информация! Моля Ви и за напред съобразно времето да ми изпращате тези статии! Бих искала да прочета повече информация за градинския рододендрон?

#5 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 26 август 2014 в 14:25

Има много писано за рододендроните във форумите.

#6 лайкучка (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 27 август 2014 в 19:55

Благодаря за полезните съвети. Печатните издания намаляха драстично и ние любителите
оставаме без ясни ориентири - кога, какво и как! Вашите съвети са много ценни за нас и с това, че идват навреме!

#7 МарианаНиколова (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 28 август 2014 в 22:24

Благодаря за ценните съвети! Научих много нови неща за моите цветя.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook