Палми (Arecaceae)

Палми (Arecaceae)

Семейство Палмови (Arecaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 17 август 2012 г.

Семейство Палми (Arecaceae) е семейство висши растения, наброяващо около 250 рода, представени от над 3500 вида. Представляват вечнозелени растения с характерен вид, който ги отличава от всички останали представители на флората. Палмите са разпространени основно в тропическите райони. От Югоизточна Азия и Южна Америка произлизат най-много видове палми, като там и разнообразието им е най-голямо. Единствената палма, която в див вид се среща извън тропическите и влажни части на света е Ниския хамеропс (Chamaerops humilis), който е основно разпространен в южната част на европейския континент. Също така, сравнително на север се среща и Финиковата палма на Теофаст (Phoenix theophrastii), която пък може да бъде открита само на о. Крит.

Място: Палмите се срещат по морските брегове, по склоновете на планини, в саваните, оазисите, в низините и дъждовните тропически гори. Значителна част от палмите обичат влажните и сенчести места по поречията на реки, в низините и в местата, често заливани от приливите. Много видове обичат влажните и горещи низини, а други могат да бъдат открити и в ниските до средни части на планините. Има и палми, които се срещат по високите части на планините, като Восъчната палма (Ceroxylon quindiuense), която може да бъде открита до надморска височина 3000 метра в Андите. Най-много палми могат да се открият по морското крайбрежие, напр. Кокосовата палма (Cocos).

Декоративна стойност: В тропическите страни палмите се използват като декоративна растителност по паркове, алеи и улици. За съжаление, температурните условия в България не позволяват отглеждането на палми на открито през цялата година. Единствената палма, при която има частична успеваемост по отношение на отглеждане изцяло навън, при това единствено в южните части на България, е Трахикарпусът (Trachicarpus fortunei). Има успешно отгледани екземпляри в Пловдивско и Асеновградско. Също така, любителите на палми трябва да имат предвид, че палмите израстват бързо на височина и малка част от тях са подходящи за отглеждане в стайни условия като листно - декоративни растения.

Стъбла: Палмите обикновено имат добре развит и изправен неразклонен ствол, често удебелен в основата и завършващ с пещна корона от големи и красиви листа. Палмите не образуват истинска дървесина, както широколистните и иглолистни дървета, поради отсъствието на специален слой, наречен камбий. Съществуват и изключения от изправените стебла, като напр. палмите от родовете Каламус и Демоноропс, които се увиват около съседната растителност (лиани) и на дължина могат да достигнат над 150 метра. При други видове, стеблата приличат на бамбук или тръстика, като се образуват по няколко от един корен и растението прилича на храст.
Интересни стъбла имат Палмите Боа (Colpothrinax wrightii), които се срещат в Западна Куба. Те са издути в средната част на стеблото. Стъблата на Бутилковите палми на о. Мадагаскар пък са с формата на . . . бутилка.
Точката на растежа при палмите се намира на върха на стъблото и ако тя бъде унищожена, растението загива. В тази точка се образува т.н. връхна пъпка, от която тръгват младите листа.

Листа: Това е нещото, което може да се каже отличава палмите от останалите представители на растителния сват - характерната форма на листата. Представляват разположени последователно добре оформени листна дръжка и листна петура. В повечето случаи, листната дръжка е много дълга, но има видове и с къси дръжки или напълно липсващи такива. Листните петури са разнообразни по форма и големина. Най-често петурата е переста или ветрилообразна, а големината може да бъде от 10 см. до цели 25 метра при Кралската Рафия (Raphia regalis). Характерна за палмите е основната ос в петурата, известна като рахис, като при палмите с перести листа рахиса е по цялата дължина, а при ветрилообразните листа рахиса е много скъсен.

Цветове: Обикновено цветовете на палмите са с внушителни размери. Преди отварянето си, съцветията са обвити от един или няколко обвивни листа. При отварянето на съцветието, тези обвивни листа падат, а при някои видове остават.
Цветовете са дребни, двуполови, но при някои видове и еднополови. В зависимост от това къде се развиват отделните цветове, палмите биват еднодомни и двудомни. Опрашването става с помощта на насекомите и вятъра.

Плодове: Големината на плодовете на палмите може да варира от няколко милиметра до 50 - 60 см. Обикновено външната обвивка е ярко обагрена. Повечето плодове са едносеменни, но има и такива с до 10 семена. В повечето случаи плодовете са сочни и съдържат масла и влакна, но има и доста сухи плодове. Плодовете на някои палми са ядливи, а маслата им са широко използвани в козметичната индустрия.

Статията е прегледана 7629 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook