Галерия
Стефанотис (Stephanotis floribunda)

Стефанотис (Stephanotis floribunda)

Семейство Асклепиеви (Asclepiadaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 21 август 2012 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                        
Разсаждане                    
Цъфтеж            

Удоволствие е да имате тези цветя у дома. Произхождат от о. Мадагаскар и затова растението е познато и с името "Мадагаскарски жасмин". Всъщност  стефанотиса представлява лиана, като от включените в рода 5 вида, декоративна стойност има само един. В природата може да достигне до 10 метра.Листата са издължени с форма на елипса, тъмнозелени и дълги около 10 см. Цветовете на стефанотиса са тръбовидни, събрани в кичури по върховете на разклоненията. Дължината им е около 2 - 3 см. и се отварят като петолъчни звездички. Имат много приятен аромат, като цъфтежа е много продължителен и продължава от пролет до есен. В естествената си среда стефанотиса успява да образува месести плодчета.

Място: Тези цветя обичат много светлина, но не и директно слънце. Затова мястото, където отглеждане стефанотис трябва да е защитено от слънчевите лъчи. Мястото трябва да е добре проветриво с постоянен достъп до свеж въздух. Стефанотиса е от тези цветя, които не обичат да бъдат местени. Температурата в помещението през зимата следва да бъде ниска - между 12 и 15 градуса.

Грижи: Стефанотиса обича въздушната и почвена влажност. От пролетта до есента или в периода на цъфтежа, следва да се полива обилно. Задължително е в топлия период тези цветя да се пулверизират ежедневно, но не с варовита вода. В противен случай по листата на цветето остават грозни бели петна.
Подходящ за отглеждане на тези красиви цветя почвен субстрат е съставен от листовка, чимовка, добре угнил оборски тор и пясък в равни отношения.
През пролетта, след пресаждане на цветето в по-голяма саксия, старите стебла се изрязват на около 10 - 15 см. от почвата и започва обилно поливане. Добре е да се изгради конструкция, по които се увиват клонките на стефанотиса.
През зимата се осигурява зимен покой - по-ниски температури, оскъдно поливане, светло място.
През активния период на растеж и цъфтеж, стефанотиса се подхранва с торове на всеки две седмици за обилен и продължителен цъфтеж.

Размножаване: стефанотиса се размножава с връхни и стъблени резници. Те се вземат от майчиното растение през пролетта. Вкореняването става най-лесно в лек почвен субстрат, като се ползват вкоренители, тъй като стефанотиса не е от лесните за размножаване цветя. Следва да се осигури и висока въздушна влажност, като за целта саксията с вкоренени резници трябва да се покрие с прозрачна материя. Така се получава мини парник и влагата се запазва оптимална и постоянно висока.

Съвет на градинаря: Осигурете шарена сянка, висока въздушна влажност, обилно поливане и свеж въздух и ще се радвате на много красиви и ароматни цветя.

Статията е прегледана 18660 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

#1 lyubka hristova (Регистриран потребител)

Публикуван на 12 октомври 2012 в 23:09

Отглеждам си СТЕФАНОТИС от 8 години и имам известен опит. За съжаление моя опит не е придобит в БГ, а в Испания и по-точно в Малага. Тук нямаме зима с минусови температури и СТЕФАНОТИСА си живее на открито. Отглеждам го на терасата, без да го пазя от слънцето и е на доста проветриво мястото. Изрязването през пролетта е от голямо значение, защтото цветовете са само на млади клончета. Торенето е много важно, ако искаме обилен цъфтеж. Правила сам многократни опити за размножаване с резник, но винаги без успех. Успях обаче да го размножа със семена. В редки случаи СТЕФАНОТИСА прави плодове, приличащи много на манго, които зреят много време - 2-3 месеца. След като пожълтее се пуква по дължина и от него излитат семенца подобни на нашето глухарче, с едно малко пухче. Веднъж посято трябва да почакаме няколко месеца да покълне и 4 години за да ни дари с вълшебни парафинено бели ароматни цветове. Вярвайте ми, заслужава си всичкото чакане! Можем да съкратим процеса, като си го купим от магазина, но на мен ми харесва да си отгледам цветето от едно листенце и от едно семенце!

#2 Ники (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 12 април 2017 в 17:49

Taka e!

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook