Галерия
Стапелия (Stapelia)

Стапелия (Stapelia)

Семейство Асклепиеви (Asclepiadaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 28 август 2012 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                    
Разсаждане                    
Цъфтеж                

Тези цветя са сукуленти и са популярни и под името "цвете звезда". Не е от най-популярните растения у нас, а в природата се среща в тропичните и субтропичните области. Рода е представен от 75 вида, но само някои от тях имат декоративна стойност. В нашата страна стапелията се отглежда единствено като стайно растение. Популярни видове са: Stapelia grandiflora и Stapelia variegata.
Стъблата на стапелията са месести, безлистни, съставени от сегменти с дължина около 10 см. В повечето случаи те са четириръбести и зъбчати. Цветовете на стапелията представлява идеална правилна петолъчна звезда, като цветните листчета са месести. При Stapelia variegata цветните листчета са с брадавично фино набраздена повърхност. Цветовете са обагрени в зелено и жълто с кафяви петна и когато се отворят, издават неприятна миризма. Това привлича много насекоми, които извършват опрашването. Плодчетата се образуват след няколко месеца. Те са издължени, приличат на бобени зърна. Семената са дремни на размер и снабдени с крилца, посредством които семената се носят на далеч от майчиното растение.

Място: Въпреки, че стапелията е сукулент, който произлиза от тропичните и субтропичните области, тези растения не обичат директното слънце и ако са изложени на слънчевите лъчи, особено в горещите летни дни, те прегарят. Осигурете им шарена сянка, на каквато всъщност те виреят и в природата. Мястото трябва да бъде топло, тъй като родината на стапелията са горещите и сухи места в Южна Африка. Най-удачното за отглеждане място в дома са източните прозорци и балкони. През лятото много добра идея е да изнесете цветето на балкона или в градината, но на шарена сянка.

Грижи: Стапелията е от цветята, които не обичат много вода и влага. През горещите летни дни се полива най-много по 2-3 пъти седмично, а през зимата съвсем рядко.
Подходящият почвен субстрат за да отгледате здраво растение се състои от пясък, чимовка и листовка в отношение 2:1:1. При всички случаи реакцията на почвата трябва да бъде алкална. Затова към така приготвения почвен субстрат се добавя и малко количество вар, вървени въглища и ситно стрита тухла или парчета от стари начупени саксии.
Тъй като стапелията има плитка коренова система, която се разполага повърхностно, саксията за тези сукулентни растения следва да бъде плитка и широка. Осигурете и много добър дренаж за оттичане на излишната вода.

Размножаване: Стапелията се размножава със семена или вегетативно. Семената се сеят през м. март в почвен субстрат, съставен от пясък и торф. Семената покълват само за няколко дни при температура около 20 градуса. Когато младите растения поотраснат и укрепнат се прехвърлят в по-големи саксии (диаметър около 6 см.). Размножаването със стъблени резници също е лесно, като най-добре те се вкореняват през пролетта. Вкоренените резници цъфтят на следващата година.
Стапелията се разклонява много бързо и обилно и на няколко години можете да я разделите. Така разделените растения понасят стреса много по-лесно и почти ведната могат да цъфтят.

Съвет на градинаря: Торенето с фосфорни торове спомага за залагането на повече цветни пъпки и ги предпазва от окапване. Тези интересни сукулентни растения могат да се превърнат в много интересни допълнения към отглежданите у дома стайни цветя.

Статията е прегледана 11264 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Виж още ...
Коментирай статията

Коментари

#1 astra1951 (Регистриран потребител)

Публикуван на 10 септември 2012 в 13:21

Купувам или разменям розмарин в саксия за издънка стапелия или резничка восъче. Аз съм от София. Благодаря!

#2 efrosina (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 18 октомври 2012 в 12:37

Възхищавам се на цветята на Бимбарго! А дали бихте искали да ми продадете едно стръкче Стапелиа. Аз съм от София, имейлът ми е: astra1951@abv.bg Благодаря Ви предварително.

#3 astra1951 (Регистриран потребител)

Публикуван на 04 февруари 2013 в 17:30

Как точно се полива Стапелията - колко време не се полива?!

#4 poli (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 26 юни 2017 в 17:16

От къде може да се закупи?

#5 ninablu (Регистриран потребител)

Публикуван на 13 септември 2017 в 15:01

Имам Стапелия грандифлора и мога да дам резник.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook