Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Хелиотроп (Heliotropium)

Хелиотроп (Heliotropium)

Семейство Грапаволистни (Boraginaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 11 септември 2012 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                    
Разсаждане                    
Цъфтеж              

Тези много красиви цветя произхождат от Южна Америка (Перу). На височина достигат до 50 см., а от най-разпространените видове са Heliotropium ruvianum и Heliotropium hybridum. Листата са удължени и овални със заострени върхове. На дължина достигат до 7 см. Повърхността им е набраздена, а от долната страна листата на Хелиотропа имат власинки. Цветовете са дребни, обагрени в лилаво и розово и с аромат на ванилия. Групирани са в рехави съцветия с диаметър около 10 см. Цъфтежа е от май до септември.

Място: Идеалното място, където ще отгледате красив и здрав Хелиотроп е на директно слънце. Цветовете се обръщат към слънцето. През зимата, когато Хелиотропа прекарва период на покой, температурата не бива да бъде по-висока от 10 - 12 градуса. Много добра идея е през лятото да изнесете саксиите с Хелиотроп на балкона или в градината.

Грижи: Поливането на Хелиотропа следва да бъде редовно и умерено. Не бива да се допуска напълно изсъхване на почвата. През зимата, когато цветето почива, намалете поливането до минимум. Много е важно да не се допуска преполиване, тъй като кореновата система на Хелиотропа загнива много лесно. Почвеният субстрат следва да бъде лек, с добра въздухо- и водо пропускливост за оттичане на излишната вода. Осигурете и добър дренаж на саксията, в която отглеждате цветето.

Размножаване: Хелиотропа се размножава със семена или с резници. Ако сте избрали размножаване със семена, следва да ги засеете през февруари. Осигурете им температура около 20 градуса. Чрез резници Хелиотроп се размножава през лятото при температура около 25 градуса.

Съвет на градинаря: С подходящо оформяне могат да се оформят растения с изправени стройни стебла, които едва след 30 - 40 см. да се разклонят. За добрият декоративен вид на Хелиотропа е важно също така редовно да премахвате прецъфтелите цветове.
Цветовете и наземните части на растението съдържат етерични масла и алканоиди. Поради това, освен като декоративни цветя за паркове и градини, Хелиотропа се използва в козметиката и парфюмерията.

ВНИМАНИЕ! Хелиотропът съдържа отровни алкалоиди.

Статията е прегледана 8906 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 kali (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 21 март 2015 в 05:34

Под "подходящо оформяне", дали да разбирам, че трябва да се пензира или е излишно?

#2 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 21 март 2015 в 10:49

Пензирането при всички случаи ще доведе до разклонавяне на растението.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook