Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Полия (Pollia condensata)

Полия (Pollia condensata)

Семейство Комелинови (Commelinaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 08 октомври 2012 г.

Най-блестящият плод на планетата. Това не е играчка за елхата, това е истински плод ягода, който расте в горите на Централна Африка. Преливащият тъмно син металически цвят на плода на Pollia condensata (както учените са нарекли това ​​чудо на природата) се дължи на особената структура на кожицата му. Повърхностните клетки са разположени на различно разстояние една спрямо друга и образуват многослойна спираловидна структура.

Плодовете на африканското растение Pollia condensata придобиват ярки преливащи се цветове благодарение на оптичните ефекти, създадени от слоевете целулоза в клетъчните стени.

Pollia condensata привлича птици чрез преливащите се ярко сини металически цветове на плодовете и цветът не избледнява дори и след десетилетия. Плодчетата нямат почти никаква хранителна стойност, но птиците все още не могат да устоят на иридесценцията (иридесценцията е оптично явление, при което цветът на дадена повърхност се променя с промяна на зрителния ъгъл и се дължи на интерференцията на светлината). Учените също не могат да подминат тази феноменална разцветка: в статия, публикувана в PNAS, изследователи от Кеймбридж (Великобритания) съобщават, че Pollia condensata използва същия метод на оцветяване като пауна и бръмбара скарабей.

Това е така нареченият структурен цвят, който се формира по различен от пигмента начин. Установено, че в клетъчните стени на Pollia condensata целулозните влакна са подредени в специална слоеста структура, взаимодействат по различен начин с различните светлинни вълни, което води до така наречената дифракция на Браг.

Те отразяват преимуществено синия цвят, но в този смисъл, всяка клетка е независима от останалите, така че изображението е съставено от множество клетки-пиксели. Дебелината на оптически активния слой на клетките е различен, затова варира и дължината на вълната, която тя ще отрази: някои клетки с по-дебел слой „оптична целулоза” - отразяват червените или сините вълни.

Това е същият начин на оцветяване, който може да се види в птичите пера, надкрилките на насекомите, цветните листенца. В този случай любопитното е, че толкова необичайно оцветяване се среща при плодове. Очевидно е, че в миналото Pollia condensata е решила да не инвестира в хранителната привлекателност на плодовете, а да заложи, така да се каже, на естетическото усещане на потенциалните разпространители. Птиците, привлечени от яркото оцветяване, могат да използват тези плодове в ритуалите на ухажване и декорация на гнездото. Все пак задачата за разпространение на семената е решена.

Структурната окраска на плодовете на Pollia condensata е необичайно устойчива, не избледнява. Може би в бъдеще, и ние ще се научим как да използваме баналната целулоза, за да създадем необичайно ярки и трайни бои.

Полия (Pollia condensata)

Полия (Pollia condensata)

Полия (Pollia condensata)

Статията е прегледана 3111 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 zisco963 (Регистриран потребител)

Публикуван на 20 октомври 2012 в 05:09

Невероятно растение!!!

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook