Галерия
Плумерия (Plumeria)

Плумерия (Plumeria)

Семейство Олеандрови (Apocynaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 09 октомври 2012 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                        
Разсаждане                        
Цъфтеж              

Това растение с невероятно красиви и ароматни цветове придава на екзотичните места неудържим чар. Родом от тропическите райони на Централна и Южна Америка, сега е разпространено в голяма част от света с тропичен и субтропичен климат. Ботаническото му име е Plumeria rubra acutifolia и съществуват около 7 - 8 вида. В Мексико позната на племена, създали велики цивилизации като маите, ацтеките и запотеките, плумерията е използвана за изработване на празнични венци и гирлянди. Легендите разказват, че местните индианци са къпели новородените във вода с цветове на плумерия. Маите са свързвали това растение, и най-вече неговия цвят с божественото, заради жълтото, което е било свещения цвят. Фактът, че от дръжката на плода на плумерията излизат две шушулки със семена, за маите е символизирал общия житейски принцип, даващ начало на двата различни пола - мъжкия и женския.

В Никарагуа цветът на плумерията се появява върху банкноти в 1972 година, след като през 1971 е обявена с декрет от диктатора Генерал Анастазио Сомоза Дебайле за национално цвете.

Името на цветето се появява и в легендата за Ел Дорадо. При ритуала по коронясване на бъдещия владетел, извършван в лагуната Guatavita, (където се предполага, че е легендарното Ел Дорадо), в лодката на поръсения със златен прах наследник са стояли и четирима от най-знатните вождове закичени с венци и гирлянди от плумерия.

Плумерията е национално цвете и на Лаос.

На Хавайските острови е едно от най-често използваните цветя за изработване на lei, гирлянда, с който посрещат всички гости на островите.

На Малдивите плумерията е „цветето на храма“, тоест на месните божества. Според легенди, цветът му може да премахне разстоянията и да намали промеждутъка между пространство и време, с други думи, може да проектира съзнанието във въображаеми светове благодарение на своя омайващ аромат.
И като последен мит за прекрасния, сякаш направен от восък цвят на това дърво, според източните вярвания плумерията е безсмъртна, тъй като цветовете и се разпукват дори след като клоните и са изрязани.

Малко са примерите на тропически цъфтящи растения радващи се на такава почит. Родена в централна Америка, сега разпространена на всички подходящи за нея места, плумерията оцветява тропиците със своите пъстри разнообразни по багра и неземно благоуханни цветове. Това растение е уникално не само поради широкото си разпространение в култура, но и поради бързото си навлизане в живота, бита и традициите на народите в новите си родини. В Индия го засаждат край хиндуистките и будистки храмове като символ на красота. Там почитат растението като свещено и вярват, че то дава подслон на неспокойни духове и демони, които не вършат зло, докато някой не обезпокои растението. Във Филипините свързват бялата плумерия със смъртта и често използват цветовете й в погребалните церемонии, а растенията са отглеждани в гробища. Обратно на Хаваите и повечето полинезийски култури цветовете на плумерията са високо ценени като символ на чистота, здраве и добър късмет и от тях се приготвят типичните цветни гердани (венци). Полинезийските жени често използват цветовете на плумерията, за да покажат семейният си статус – поставен на лявото ухо показва, че жената е обвързана, а на дясното, че си търси съпруг. В Европа плумерии се отглеждат на открито по Средиземноморието.

Род плумерия включва 7, а според други класификации 8 вида, листопадни, полувечнозелени и вечнозелени храсти и невисоки дървета разпространени в тропиците на Америка от Мексико до Бразилия. Най-често отглежданият вид е Plumeria rubra, тя е висок храст до ниско дръвче с максимална височина до 10 м. Този вид разполага с най-много сортове и форми, които цъфтят в бяло, жълто, розово до червено. Листата са издължени, младите клонки са месести.
Понякога в култура се срещат и видовете: Plumeria alba с кожести и бели цветове с жълт център, който при някой сортове може да обхване до половината от целият цвят.

Plumeria pudica е ниско храстче с тесни и дълги, изрязани подобни на дъбовите листа и бели едри цветове. Плумерията е близък роднина на добре познатият ни олеандър, но за разлика от него тя е доста по - топлолюбива. Всички видове плумерия не понасят отрицателни температури през зимата. Толерантността на тези растения към зимни условия може да се сравни с тази на обикновеното мушкато и исусовия венец. Растенията ще презимуват меко и без проблеми само ако ограничите поливането до минимум. Плумериите изискват богати и хранителни, но леки и отцедливи субстрати с леко кисела до неутрална реакция. Поливането е задължително като почвата трябва леко да изсъхва между поливките,  преовлажняването е фатално за всички видове. Плумериите са светлолюбиви растения, затова най-добре изнасяйте саксиите през лятото на балкона или в градината. Използването на плумерията в интериора е много интересно, защото това е растение с ефектни листа и надземна маса изобщо, а по време на цъфтежа е истинска перла. Често проблем при отглеждането на плумерията е, че тя не се развива изобщо и дори може да загине при неподходящи условия, докато поставена на точното място нараства извънредно бързо, като може да достигне размери, които я правят неподходяща за отглеждане в къщи. Този вид е използван много често за озеленяване на отопляеми зимни градини в страните със сходен на нашият климат.

Размножаването у нас може да се извърши най-лесно чрез семена, които често могат да се видят на щандовете със семена. В практиката масово се използва вкореняването на резници, което може да става през пролетта или лятото. Важен съвет е след като сте направили резняка да потопите раната в прахообразен стимулатор за вкореняване и да го оставите за няколко дни на сянка, за да засъхне. Така ще намалите вероятността от загниване. Засадете резниците в лека и отцедлива почва, при проблем с гниене поливайте с разтвор на Топсин М в препоръчаните от производителя концентрации.

Статията е прегледана 11001 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

#1 liananegre (Регистриран потребител)

Публикуван на 09 май 2013 в 19:21

впечатлена съм от това красиво цвете и ще се опитам да си намеря за моя дом или балкон

#2 мима рангелова (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 21 декември 2014 в 08:42

Преди месец засях семена на плумерия днес 21.12.са на 1 месец .Бих искала да добавя че от семена започват да цъфтят след 2или 3 година ,а от резник до края на 1 година дава цвят

#3 Димо (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 08 август 2017 в 17:01

Купих си резник плумерия преди 11 години, вече, от Хавай. На първата година разцъфтя и аромата наистина е опияняващ. Най-прекрасния мирис, който някога съм усещал, без преувеличение.
За съжаление загина първата зима, защото го преполях...

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook