Цветята през ноември

Цветята през ноември

Публикувано от на

Последна промяна на 03 ноември 2014 г.

Предпоследният месец на годината също е важен за нашите цветя. Въпреки студеното и мъгливо време, през ноември има какво да се свърши за цветята в дома и градината, за да можем и през следващата година да се радваме на изобилие от цветове.Всички луковични и грудкови цветя, които ще зимуват в градината, следва да се предпазят със защитно покритие от големите студове. Това може да стане с прегорял оборски тор или торф, както и с опадала шума. Решението с опадала шума е временно, тъй като тя много лесно се разнася от вятъра и така грудките и луковиците остават незащитени. Решението с  добре угнил оборски тор е най-удачно, тъй като напролет само прекопавате леко и осигурявате богата хранителна среда за младите растения.Задължително е окосяването на тревата, ако е поникнала вследствие на есенните дъждове. Колкото по-къса е тревата, толкова щетите от измръзване ще са по-малки. Също така, окосената трева по лесно се обработва – коси, тори и грапи. Ако все още не сте засели тревните смески, ноември е месецът за подготовка на терена. Разорете дълбоко, като я оставите на буци. До пролетта тя ще улегне от валежите и студовете, което ще благоприятства засяването на тревните смески през пролетта. Единствено през пролетта ще трябва са подравните и загладите. Ако мястото е изорано, можете да посипете отгоре компост и леко да прекопаете с мотика.Подмяната на старите храсти се прави точно през месец ноември. Добра идея е старите храсти да се подменят периодично. С времето те стават неугледни и нарушават общата визия на градината. Ако не смятате да подновите храстите, след падането на  листата те се събират, а почвата около храстите се окопава. Важно е това прекопаване да е плитко, за да не се нарани кореновата система на растенията.

Резитбата на декоративните храсти се прави до края на месец ноември. Това е добре да се прави, за да се намали риска от повреди от натрупания през зимата сняг върху тях – деформации, счупвания и смачквания.Отделете специално внимание на розите. Те колкото са красиви, толкова са и неустойчиви на суровите зимни студове. Най-сигурното средство за зимна защита на росите си остава закопаването.  Сега е времето да го направим. Онези части на растението, които няма възможност да се зарият, увийте в слама или амбалажна хартия.

Ако искате да размножите някои от любимите си сортове рози, сега е времето да подготвите резници. Отрежете няколко резника с диаметър около 5 мм и дължина 15 – 20 см, които заровете във влажен пясък в помещение, където температурите няма да паднат под нулата. До пролетта резниците ще се вкоренят.

Подгответе и цветните лехи за следващия сезон. През ноември, цветята в градината вече са загубили декоративните си качества. Едногодишните цветя изкоренете, а многогодишните подрежете на 10 см над почвата.

Неустойчивите на земни студове цветя и декоративни храсти се зазимяват, като около двугодишните и многогодишни цветя и храсти се насипе тънък пласт оборски тор. Максимумът на декоративната стойност е достигнат, когато количеството на филизите и летораслите намалее, а цветовете и съцветията започнат да издребняват. Обикновено при многогодишните цветя и храсти най-обилен е цъфтежа през втората и третата година след засаждането и остават с добри декоративни качества през следващите 2 – 3 години. След това старите растения следва да се разделят или да се заменят с нови. Правило е цветята, които цъфтят през пролетта, да се делят и пресаждат през есента, а цъфтящите през лятото и есента за се пресаждат пролетта.Бегонията е от цветята, които следва да се приберат и да зимуват на хладно. С настъпването на първите есенни застудявания, стъблото и месестите листа изсъхват. Грудките се изваждат и се почистват добре от почвата. Оставят се да засъхнат добре и се третират с фунгицид. Зимуват в съдове с влажен пясък или дървени стърготини, като грудките се поставят с пъпките нагоре. Отгоре се покриват с пясък, като в един съд могат да се наредят няколко реда. Съхраняват се на хладно място, а през пролетта се засаждат в саксии. По-големите грудки могат да се разделят наполовина.Пеларгониите (мушката и сакъзчета) обилно цъфтят от пролетта до есента. Ако сте решили да запазите стари растения и за следващия сезон, следва да подготвите растенията и мястото за зимуване. Поливането следва да се намали до минимум до толкова, че почвата да остава съвсем леко влажна. Отстранете всички цветоноси, цветове и изсъхнали листа. По този начин ще съхраните хранителните вещества в растението за следващия сезон. Важно е да внесете пеларгониите на мястото за съхранение със сухи листа. Саксиите и сандъчетата се съхраняват на светло и хладно, но не мразовито място. Температурата не бива да пада под 5 градуса.Ако сте решили да подновите старите растения, в  началото на месец ноември може да отрежете резници от старите растения и да ги вкорените. В този случай следва да осигурите по-топло място за отглеждане на резниците. Ако сте вкоренили резниците през септември, когато времето е значително по-топло, през ноември можете да ги съхранявате на светло и хладно място, където температурата няма да пада под 5 градуса.
Друг сравнително популярен начин за съхранение на мушката (не и сакъзчета, само мушката) е да ги извадите от почвата, да ги увиете с хартия и да ги съхранявате на тъмно и хладно с корените нагоре. Практикуващите този способ твърдят, че е много удачен.Както сами можете да се убедите, работата в градината и на балкона през ноември никак не е малко и не е маловажна. Не пропускайте последните слънчеви ноемврийски дни и запретвайте ръкави!

Статията е прегледана 11860 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 kali (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 03 ноември 2014 в 13:17

Благодаря за тази статия.

#2 Мариана Атанасова (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 03 ноември 2014 в 16:03

Благодаря за ценните и навременни съвети. С пожелание за много цвета в градината.

#3 Таня (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 03 ноември 2014 в 16:15

Благодаря, полезна информация.

#4 илонка михайлова (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 03 ноември 2014 в 18:14

много полезна информация , много насочваща и навременна. Благодаря за ценните съвети

#5 АМФИБИОЗО (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 13 ноември 2017 в 23:16

Месец ноември ми е странно близък до сърцето по една проста причина - усещам пулса на отслабващото слънце и същевременно желанието му да не спира да ни дава топлина....

#6 Гергана Митева (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 26 ноември 2017 в 08:47

Имам 2 орхидеи които от почти 1 година са прецъфтели.Как мога да ги накарам да цъфнат.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook