Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Резитба на рози. Основни принципи.

Резитба на рози. Основни принципи.

Публикувано от на

Последна промяна на 31 март 2013 г.

Резитбата на рози – толкова мистериозна за много любители операция и същевременно необходима за пълноценен и продължителен живот на розите. Начинаещите се объркват от голямото разнообразие на термини: формираща, основна, сезонна, есенна, лятна резитба и същевременно - силна, слаба, умерена и т.н. А като добавим, че за различните сортове (а не само групи) трябва и различен подход, любителите често изпадат в позицията на пълно неразбиране на този процес и започват механично да спазват всички съвети. Подобен подход е лош и дори вреден за любимите растения.

Целта на основното подрязване е постоянното подмладяване на розовите храсти. Резитбата се провежда ежегодно през пролетта, в началото на вегетационния период. В резултат на това, растението се отървава от болните, слаби и непродуктивни части, и получава импулс за развитието на млади и силни издънки, постигане на атрактивна и максимална по обем короната, красива декоративна зеленина, красота на цветовете и изобилие от цъфтеж. Такава резитба спомага за дългия живот и здраве на вашите рози.

Преди да започнете резитбата на розите, оценете здравето и възрастта на всички издънки. Започнете премахването на всички болни и слаби леторасли: повредени от измръзване или заболяване, прекъснати поради загиване на части от стеблото, тънките и сухи клонки, изсъхналите клонки от предишни подрязвания и др. Повредените леторасли се подрязват до светла дървесина – бяла или светлозелена при среза. Премахнете тази част на летораслите, които са насочени към центъра на храста - те могат да попречат на вентилацията и да провокират развитието на гъбични заболявания. След това подрежете останалите издънки до връхните презимували пъпки. Целия обем на работа по резитбата може да се счита за санитарна резитба.

След това трябва да се премахнат непродуктивни старите издънки. Тук често започват проблемите – какво се счита за стара издънка? В повечето случаи при съвременните рози, тригодишните издънки вече може да се считат за стари, и четири годишните – за много стари. Ако има много такива издънки, то с времето сте осигурили условия за бързото застаряване на своите рози.

Как след санитарната резитба да продължим оформянето на розите? Ако сте наблюдателни, ще забележите колко бързо намаляват цъфтящите издънки и коя година вече не дават обилен цъфтеж. Тези външни признаци не е проблем да бъдат разпознати дори от начинаещите любители. Старите издънки в основата (отдолу) винаги са по-дебели и силно вдървени, като също така по цялата им дължина имат много странични разклонения. Кората на тези леторасли вече е загубила зеления си цвят и като цяло изглежда повърхностно изсъхнала.

До тук премахнахме всички болни, стари и непродуктивни части на розовите храсти и по-нататъшната резитба е свързана с оформянето на розите според нашите вкусове и желания: да осигурим продължителен цъфтеж, да имат големи цветове, да започнат да цъфтят по-рано, да достигнат определена височина и форма на короната и т.н. Резитбата на розите ни позволява да оформим растението по свой вкус. Тази фаза на резитбата е свързана със съкращаване на останалите растителни издънки.

Силна резитба означава, че летораслите са съкратен до толкова, че на тях останат до  3 - 4 пъпки. Умерена резитба се извършва на 5-7 пъпки от основата на леторасла, а слабата резитба - по 8 - 10 пъпки. При различните видове рози се извършва силна, умерена или слаба резитба, съобразена с всеки вид роза. Детайлизиране на типа резитба за всеки вид роза може само да уплаши новаците, а е и невъзможно да се дадат универсални съвети при огромното разнообразие от рози на пазара. Просто наблюдавайте вашите рози през сезона, и веднъж през пролетта премахнете всички ненужни леторасли и подрежете всяко растение в градината. Така ще се наслаждавате на здрави и обилно цъфтящи рози в градината.

Статията е прегледана 34372 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 Иванка Тодорова (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 21 септември 2017 в 06:55

Много благодаря за информацията. Беше полезна за мен.

#2 Дора Каменова (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 11 октомври 2017 в 16:37

Информацията е много полезна, но от къде мога да разбера какъв сорт са розите в моята градина (някакви линкове?)

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook