Шомбургкия (Schomburgkia)

Шомбургкия (Schomburgkia)

Семейство Салепови (Orchidaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 22 ноември 2012 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                        
Разсаждане                        
Цъфтеж                    

Schomburgkia представлява род цветя, които принадлежат към семейство Салепови. Този род е кръстен на Ричард Шомбург, немски ботаник, който изследва Британска Гвиана през 19-ти век. Видовете в този род са епифитни, или литофитни като форма на развитие. Според английското „Кралско градинарско общество” Schom е официалната абревиатура за този род.

Най - известната от тях, която ще разгледаме по-подробно може би е Schomburgkia tibicinis, или тромпетиста Schomburgkia.
Тя се среща и под доста синоними: Bletia tibicinis; Cattleya tibicinis; Epidendrum tibicinis; Laelia tibicinis; Myrmecophila grandiflora; Schomburgkia brysiana var intermedia Jones; Schomburgkia grandiflora; Schomburgkia intermedia; Schomburgkia tibicinis; Schomburgkia tibicinis var grandiflora.

Растението представлява гигантски, растящ на топло, до горещо епифит и понякога литофит с няколко листа, който се среща в Мексико, Гватемала, Белиз, Хондурас, Коста Рика, Венецуела и Колумбия в сезонни, сухи широколистни гори на дънери и по-големи клони, често напълно огрян от слънцето на надморска височина от 300 до 600 м.

Има огромни, до 45 см кухи, надиплени, конусовидни псевдобулби, които имат вход в основата, така че в природата винаги има мравки, живеещи в тях. Има от 2 до 5 елипсовидно-яйцевидни листа. Тези растения цъфтят през март или април и може да се отглеждат целогодишно при нормално поливане, въпреки че е по-добре да се подава по-малко вода през зимата. Растенията трябва да се поставят на голямо парче дърво, тъй като те не обичат да бъдат премествани, и не отнема много време, за да покрият клон. Имат до 450 см дълги, изправени цветоноси с последователно отварящи се, ароматни цветове от основата на клъстера до върха. В този ред да мисли трябва да бъдат поставени в пространството, така че цветоносите да не се пречупват. Schomburgkia tibicinis може да бъде объркана с М brysiana, но се различава по големия пурпурен цвят с по-голяма колона, докато M brysiana има много по-малки жълти цветове с по-къси колони.

Името „тромпетиста” идва от възможността изсушените псевдобулби от този вид да бъдат използвани за класическа тръба, с която са викали децата вкъщи от техните игри навън.

Видове:
- Schomburgkia crispa (Бразилия)
- Schomburgkia elata
- Schomburgkia gloriosa
- Schomburgkia lueddemannii
- Schomburgkia lyonsii
- Schomburgkia marginata
- Schomburgkia marginata var immarginata
- Schomburgkia moyobambae
- Schomburgkia rosea (Колумбия)
- Schomburgkia schultzei
- Schomburgkia splendida
- Schomburgkia superbiens
- Schomburgkia undulata
- Schomburgkia undulata var costaricana
- Schomburgkia undulata var lueddemaniana
- Schomburgkia wallisii
- Schomburgkia weberbaueriana
- Myrmecophila tibicinis (Централна Америка)
- Myrmecophila albopurpurea
- Myrmecophila exaltata (Централна Америка)
- Myrmecophilia humboldtia (Централна Америка)
- Myrmecophilia thomsoniana (Каймановите острови)
- Myrmecophila wendlandii (Централна Америка)

Schomburgkia crispa са големи, за отглеждане на горещо място растения, срещащи се в тропическите райони на Венецуела , Суринам ,Бразилия , Колумбия и Еквадор .

Статията е прегледана 5775 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook