Непентес (Nepenthes)

Непентес (Nepenthes)

Семейство Непентесови (Nepenthaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 26 ноември 2012 г.

Родът Непентес включва около 60 вида хищни цветя, разпространени в Тропическа Азия и Океания, Калимантанските острови, Индокитайския полуостров, Филипините, Нова Гвинея и тропиците на Австралия. Наподобява лиани, които се катерят по стъблата и клоните на дърветата до няколко метра височина. Закрепват се за дърветата или за изкуствено създадени подпори посредством мустачки. Най-интересната част от тези цветя са видоизменените листа, които са придобили вид на съд – чаша или кошничка с капаче. Гърлото на съда е покрито с восъчна материя, за да могат попадналите там насекоми да се подхлъзват към дъното, покрито с лепкава материя. Самите листа са ярко оцветени, привличащи както насекомите, така и любителите на тези интересни хищни растения.
Най-интересният вид Nepenthes rajah, който е с най-големи чашки е и най-рядък. Произхожда от Източна Малайзия, като в резервата Кинабалу са известни няколко находища. Видът е защитен като изчезващ. На практика се отглежда само в ботанически градини.
Друг рядък вид е Nepenthes rafflesiana, за който е характерно изкачването по дърветата до около 20 м. височина. При този вид, чашката е зелена, с червеникавокафяви петна. Произхожда от о. Калимантан.
Има създадени много хибриди, които се продават в търговската мрежа и чието отглеждане е сравнително лесно.

Място: Непентеса не понася директното слънчево греене. Осигурете му светло, но защитено от слънце място. Най-добре се чувства при 50 - 60 % дифузна светлина. Температурата при мястото на отглеждане следва да бъде умерена около 20 – 25 градуса. Въздушната влажността, както ще стане въпрос по-нататък, следва да е висока.

Грижи: Основният фактор за да отгледате здрав и красив Непентес е въздушната влажност. Тя трябва да е много висока, каквато е в дъждовните тропически гори. Оптималната влажност се движи между 75 и 100%. Това налага обилно поливане и пулверизиране на растенията, като през лятото следва да се пулверизират по няколко пъти на ден. Водата следва да бъде дъждовна или дестилирана и със стайна температура.
Най-подходящите за отглеждане на Непентес съдове са дървените кошнички. Саксиите не са подходящи. Почвеният субстрат трябва да бъде тежък, съдържащ естествени компоненти, недостигнали до химическо разлагане, като сфагнум мъх, торф или оборски тор. През зимата поддържайте почвата влажна, а през лятото обилно полята. Полива се само отгоре и никога с потапяне в друг съд.

Размножаване: Nepenthes rajah  се размножава със семена, но изключително трудно в изкуствени условия. Nepenthes rafflesiana се размножава с коренища, които се вкореняват сравнително лесно. И тук размножаването със семена е изключително трудно.

Съвет на градинаря: За да се радвате на красив и здрав Непентес в домашни условия, периодично ги подхранвайте с насекоми, ако те сами не могат да си уловят.

Статията е прегледана 7980 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook