Пингуикула (Петлюга) (Pinguicula)

Пингуикула (Петлюга) (Pinguicula)

Семейство Мехуркови (Lentibulariaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 13 декември 2013 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                
Разсаждане                    
Цъфтеж                    

Родът Пингуикула включва 35 вида цветя, които произхождат от Западна Европа. Естествените  местообитания на тези сравнително непопулярни тревисти растения са сфагновите блата, където влажността е висока. Декоративната стойност на тези непопулярни цветя е в листата, събрани в розетка. Цветовете са бледо розови до лилави, по един на дръжка с дължина около 15 см. Диаметърът на цветовете е около 2 см, а устройството им е като при виолетките – 3 венчелистчета от долната страна и 2 от горната, като отзад се оформя шпоричка. Някой ги наричат „орхидеи“ заради красивите цветове, въпреки че те нямат нищо общо със сем. Салепови. На открито цъфтят през май и юни, а при отглеждане в дома цъфтят целогодишно. Характерно за тези цветя е и това, че отрязаните цветове имат трайност две – три седмици.
Освен Pinguicula grandiflora, като декоративни се отглеждат още студеноустойчивата Pinguicula bakeriana (произхождаща от Мексико), която на височина достига 10 – 15 см., а цветовете са карминено червени.
В България из усойните места на Витоша, Рила и Троянския балкан се срещат три вида Пингуикули: Pinguicula vulgaris, Pinguicula villosa и Pinguicula lignicolla.

Място: За отглеждане на здрави и красиви Пингуикули и подходящо светло, но защитено от директните слънчеви лъчи място. Осигурете им сенчесто до полусенчесто място. По отношение на температурата, тези цветя понасят до 7 градуса, но през зимата е добре температурите да не падат под 14 – 15 градуса. Много добра идея е през лятото да ги изнесете на източен балкон на шарена сянка. Ако ги отглеждате у дома, осигурете добра вентилация на въздуха.

Грижи: Тъй като Пингуикулата произхожда от влажни местообитания, изискванията и към въздушната влажност са високи. Периодично следва да се пулверизира, особено през горещите летни дни. На практика за да отгледате здрави и красиви растения, следва да си направите едно малко блато. За целта в голям разлят съд поставете пласт пясък, върху него разстелете мъх или торф, навлажнете много добре и в средата поставете саксията с Пингуикула.
Почвеният субстрат за отглеждане на Пингуикула следва да бъде влажен и с кисела реакция.
Тъй като в естествените местообитания почвите са бедни на азот, Пингуикулата си го осигурява от насекомите. Листата и са покрити с власинки, които отделят сладка лепкава течност, която привлича насекомите. Веднъж кацнали на тях, насекомите залепват, а краищата на листата се повдигат и свиват. Отделят се сокове, които разграждат и усвояват органичните вещества на попадналото в капана насекомо. След няколко дни, когато смилането е приключило, листата бавно се отварят.

Размножаване: Пингуикулата се размножава основно със семена. Засяват се през есента (септември - октомври) или през ранната пролет (февруари - март). Важно е субстрата, в който ще сеем, да задържа влага. Покълването е успешно при температура около 12 – 14 градуса. Пикират се след появата на поне 4 листенца.

Съвет на градинаря: Осигурете сенчесто място и висока въздушна влажност за да отгледате красива Пингуикула у дома или в градината.

Статията е прегледана 10482 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 renimoss (Регистриран потребител)

Публикуван на 28 декември 2012 в 16:29

Здравейте! Не искам да се заяжам, но като ботаник не мога да се въздържа да не подчертая, че в България в диво състояние има САМО ЕДИН вид петлюга - Pinguicula balcanica, която е близко родствена на P. vulgaris, но не и на villosa и lignicolla (те са в отделни секции на рода). Среща са на Витоша, Рила, Пирин, Западна и Средна Стара планина и Осоговска планина. Моля. направете справка и коригирайте информацията, за да не подвежда неспециалистите.

#2 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 28 декември 2012 в 18:23

Здравейте,
Твърдението за растящите в България видове е от първия източник на статията, посочен в края и - книгата "Екзотични стайни растения" от Анка Дончева, издателство "Матком" 2006г. Не мога да твърдя колко е вярно това твърдение. Цитирам точно какво пише в книгата:
"У нас по влажните и усойни места из Витоша, Рила и Троянския балкан се срещат три вида пингуикула, известни като "жирянка" или "петлюга". Най-позната е P. vulgaris, която в новата класификация се нарича P. balcanica. Като ендемити се сочат видовете P. villosa и P. lignicola."

#3 renimoss (Регистриран потребител)

Публикуван на 29 декември 2012 в 16:27

Явно грешката идва от първоизточника, защото P. vulgaris, P. lignicola и P. villosa се срещат в Западна Европа, но не и у нас... За справки за състава на българската флора най-актуална и достъпна информация може да се черпи от "Конспект на висшата флора на България"
онлайн за безплатно теглене на сайтовете:
http://www.scribd.com/doc/113675285/Conspectus-of-the-Bulgarian-vascular-flora-Fourth-edition
http://archive.org/details/ConspectusOfTheBulgarianVascularFlora.FourthEdition
http://www.academia.edu/2149798/Conspectus_of_the_Bulgarian_vascular_flora._4th_edition

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook