Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Цветята като приятел на човека

Цветята като приятел на човека

Публикувано от на

Последна промяна на 22 декември 2012 г.

Цветята. Тези късчета божествена красота. Или поне са смятали някога древните хора. Ако се замисли човек има някаква логика – та кое смъртно същество би могло да създаде такава феерия от аромати, багри, носещи определени послания? Които карат човек да се усмихне или натъжи, да се почувства отново млад или влюбен? Вероятно още в самото начало на човечеството, когато първият австролопитек се е изправил на два крака, с първобитния си мозък е искал да впечатли женската с няколко стръка от онези цветни треви, които миришат различно. Това естествено ще остане загадка за нас. Но е факт, че цветята имат дълга история назад във вековете наред с израстването на хората.

Практически те са може би единствените останали и до днес символи, които са използвани във всички сфери на човешкият живот – религия, медицина, образование, политика, митология, мода, хранене и много други.

Ще ги намерите в древните учения на хората, във вярванията и митовете им. Например религиите. Освен че всяка една отдава почит на някакво свръхестествено създание или създания, които следят стъпките на хората и ги наказват, друго общо нещо в тях са именно цветята. В абсолютно всички познати на човечеството религии ще намерим по някое цвете, изиграло ключова роля.

В ранното християнство например цветята са считани за символ на победата над смъртта и надеждата на възкресение. Трънният венец на разпнатият Христос е направен от глог, важно растение, което притежава и лечебни свойства. Бялата лилия изпраща мъртвите във вечния им дом, а да не забравяме и големия християнски празник Цветница, на който празнуват всички с имена на цветя. Вечното възраждане на цветята, християнството свързва с вечния живот на човешката душа. И поради и това цветя се носят и поднасят на много тържествени поводи – кръщене, сватба, причастие и др.

Будизмът е много по-философски настроен към цветята. Освен, че се отнасят много сериозно към самите растения, много от тях са символ на цели страни. Като хризантемата, която се счита за свещено цвете и символ на Китай. Лотосът пък още преди зараждането на будизма е било свещено растение в отново в Китай, което е символизирало чистотата и целомъдрието, плодородието и свята сила. Едно мистично цвете, носител на много символика и нежна красота. Друго растение, което и до днес може да се види във всеки будистки храм, улици, обществени паркове и частни градини е Райтия религиозна. С голямо религиозно значение в будисткото учение. Това цвете е едно от най-полезните и красиви, което расте на воля и в изобилие в тропиците. Представлява храст, обсипан с гъвкави клонки и бели цветчета, пръскащи невероятен аромат. Растението може лесно да се отглежда и у дома, позволява подрязване на клонките и е много популярно в Тайланд.

Езическите култури изобилстват от цветни символи. Които през времето, метаморфозите на различните вярвания и култури са се пренесли и до днес, под една или друга форма, но запазени и носители на своя първоначален смисъл и замисъл. Като за начало езическите култове са почитали природата като отделна сила, на която са се кланяли, която са омилостивявали чрез пренасяне на дарове и разчитали нейните символи. Славяните например са били тясно свързани със земята и нейните загадки. Те вярвали, че светът е едно голямо дърво, като стъблото му е животът, през който човек преминава, короната е царството където живеели боговете и където праведните се възнасят, а корените – царството на мрака и грешните. От тях именно идва празника Цветница /Връбница/, който тогава е бил тясно свързан с пролетта, със събуждането на всичко живо за нов живот, със събуждането на земните и дървесни сокове, които са донасяли и благоденствие на хората. И който празник естествено след това при новата религия в региона, е бил трансформиран, но не загубен, за да може хората по-лесно да приемат новия и единствен Бог. Един от обичаите на Лазаровден – пускането на венците от момите по течението на реката, всъщност се корени именно в славянската религия. Венците са били дар за богинята Лада – закрилница на семейството и любовта. А яйцата, които лазарките събират преди това по домовете, пеейки песни за здраве, са били всъщност символ на живота и младостта – ето защо лазарките са млади, неомъжени момичета.

Освен в религиозните обреди, митове и митологиите, цветя ще намерим и като символи на цели държави, обичаи, професии, ако щете. Едва ли някой би могъл да сбърка кленовия лист на знамето на Канада, където се добива и прочутия кленов сироп. Китайската роза пък /хибискус/ не е символ на Китай, както може да си помислите, а на Хавай. Именно от това цвете са изработени венците, с които туристите и гостите са посрещани на Островите. Цветето-символ на Южна Корея е дървовидната ружа – като символ на безсмъртната природа на страната. Швейцария, тази перфектна алпийска дестинация, рай за всички скиори се свързва с еделвайса – планинско, рядко цвете. Французите си обичат цветето Крем, германците – синята метличина, португалците – лавандулата, в Испания символ на страната е нара, в Русия – лайката. Във Финландия като национален символ са определили нежната момина сълза, растяща на воля по поляни, а Дания и Ирландия – детелината. Естествено Холандия – лалето, с чиито венчелистчета е известна по цял свят, а Великобритания – бялата роза. Нашата страна пък е под ароматните цветове на червената роза – символ и на добива на най-безценното, скъпо и трудно добивано розово масло и полята с маслодайна роза.

И още много, много цветя и държави, хора, и символи. Трудно ще ни бъде да опишем животът на цветята, така сложно и многостранно преплетен с този на човешката цивилизация. Защото и двете са се развивали и израствали заедно. И ако едното е непреходно /цветята/, то другото – човешките устои и морални ценности са се менили с течение на времето.

Така че, когато решите да направите незабравим подарък на любим човек, не пропускайте букета с ароматни цветя или пък саксия със стайно, декоративно цвете. Защото макар и цветя да се подаряват от векове, това винаги ще остане едно любимо клише за човека – поднасяйки красив цвят, вие казвате на човека отсреща Ти си необикновен/а, неповторим/а като тези цветове и аз те ценя като никой друг. А какво повече му трябва на човек от едно такова признание, идващо от точния индивид?

Цветята като приятел на човека

Цветята като приятел на човека

Цветята като приятел на човека

Статията е прегледана 8270 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook