Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Филитис (Phyllitis)

Филитис (Phyllitis)

Семейство Изтравничеви (Aspleniaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 05 януари 2013 г.

В систематическо отношение съвсем близо до рода Асплениум е род Филитис. От четирите му вида, разпространени в северното полукълбо – Европа, Кавказ, Източна и Югоизточна Азия, Северна Америка, най известен е Phyllitis scolopendrium.

Phyllitis scolopendrium има големи листа (дължина до 60 см), с форма на език, ярко зелени, гланцови, целокрайни. Долната им повърхност е покрита с линейни соруси с различна дължина. Разположението на сорусите е необичайно. Те лежат противоположно и плътно един към друг на две съседни жилки на листа, образуващи двойка  - сдвоени соруси. Покривалцата в младо състояние леко се припокриват със свободните си краища и цялата структура създава впечатление на един сорус.

Тази папрат е сенколюбива, расте на влажни, сенчести скали, в гори. В домашни условия, осигурете проветриво място, защитено от въздушни течения. През лятото може да изнесете на балкона или в градината, но на защитено от слънцето място. През зимата не позволявайте температурата в помещението да пада под 12 градуса.

Като обичащо високата въздушна влажност растение, Филитиса има нужда от периодично пулверизиране на листата с цел осигуряване на висока въздушна влажност. Особено важно е това да се прави през горещите и сухи летни дни. В същото време, Филитиса не обича задържането на вода в почвата. Затова осигурете почвен субстрат с добра въздухо- и водопропускливост, както и добър дренаж на съда.

Филитиса е много декоративна папрат и често се отглежда в дома и градината. Цени се заради многократно разчленените на върха листа, със силно вълнисти краища.

Листата се използват в народната медицина и в хомеопатията. Към момента у нас събирането на Филитис като билка е забранено.

Статията е прегледана 5453 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook