Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Дриоптерис (Dryopteris)

Дриоптерис (Dryopteris)

Семейство Изтравничеви (Aspleniaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 17 януари 2013 г.

Род Dryopteris включва около 150 наземни видове папрати, широко разпространени по цялото земно кълбо, от хладните области на Евразия и Северна Америка до тропиците на Азия, Африка и Южна Америка. За разлика от много други папрати, повечето видове на този род са разпространени в умерените зони. Центърът на видовото разнообразие на рода се намира в Хималаите и Източна Азия (Китай, Япония), където са съсредоточени около 100 негови вида.
Силен аромат е характерен за някои видове, например за европейския Dryopteris villarii. Неговите двуперести кожести листа са много гъсто покрити с жълтеникави власинки.

Дриоптерис (Dryopteris villarii)
Снимка: Botanica - Flora Italiana - Giovedì, 17 Gennaio 2013 - S. ANTONIO ABATE

Малко видове дриоптериси се срещат в планините на тропиците – в гори, около камъни или във вдлъбнатини на скали. Сред тропическите дриоптериси има големи екземпляри, с масивни коренища, които образуват прав ствол, висок до 15 – 20 см и с диаметър 8 – 10 см, със стърчащи нагоре кожести листа на върха. Такъв облик е характерен за Dryopteris wallichiana, растящ в тропическа Азия, Мадагаскар и Африка. Той напомня дребна дървовидна папрат.

Дриоптерис (Dryopteris wallichiana)
Снимка: Botanica - Flora Italiana - Giovedì, 17 Gennaio 2013 - S. ANTONIO ABATE

Дървовидна папрат напомня и почти дървовидния Dryopteris subarborea – много красиво растение с къси и дебели издигащи се над земята коренища и три- или четири-перести листа, чиято петура достига 150 см. Той расте в Югоизточна Азия.

Дриоптерис (Dryopteris subarborea)
Cнимка: CalPhotos: Dryopteris subarborea

Някои декоративни дриоптериси са култивирани. Много от тях са прекрасни градински растения. В европейските градини и оранжерии често се отглежда Dryopteris sieboldii, родом от Китай и Япония, с нечетно - перести листа, които завършват с големи, издължени сегменти.

Дриоптерис (Dryopteris sieboldii)
Снимка: Busy Bee: My Ferns

Други видове дриоптериси:

Dryopteris filixmas

Дриоптерис (Dryopteris filixmas)
Снимка:  Dryopteris filix-mas

Dryopteris filixmas е наричан още “мъжка папрат”. Той е една от най-красивите и лесни за отглеждане папрати. Неговото дебело, косо издигащо се коренище, обвито с широки меки люспи и остатъци от листни дръжки, носи на върха си сноп от големи двуперести листа. От долната страна на сегментите има по 5 – 8 соруса, разположени на разклоненията на жилките и прикрити от бъбрековидни покривалца. Листата достигат 1 – 1,5 м, но растат бавно. Появявайки се във вид на листни зачатъци около точката на растеж на върха на коренището, те на втората година приемат характерната за папратите охлювообразна форма, разполагайки се във вид на неголеми, гъсто покрити със сиво-кафяви люспи, спиралки в самата вътрешна част на листната пъпка. Гъстата покривка от люспи и свитото положение на листата са защита на тъканта на растящите връхчета на листата от повреждане и изсъхване. Чак пролетта на третата година младите листа се отварят и достигат пълно развитие. Есента листата увяхват. До това време растението е успяло да разсее спори, от които израства сърцевиден гаметофит, покрит с власинки.

Dryopteris filixmas е усвоил обширни територии от Гренландия и Скандинавия до Мексико и Средиземноморието, планинските горски райони на Кавказ, Средна Азия, Южен Сибир. В планините той расте в букови и елови гори, достигайки до алпийския и планинско - тундровия пояси. В Арктика расте по защитени от вятър южни склонове, покрити зимата с дебела снежна покривка. Но основната част от неговия ареал е в гористата зона, където се среща в хвойнови, смесени и широколистни гори.

Dryopteris filixmas е широко известен като лекарствено растение. Лечебните му свойства са били познати още в античната епоха и в средновековието. В днешно време коренищата се използват при получаването на препарат против глисти.

Използването на тази папрат в народната медицина е широко, но е важно да се знае, че при самолечение, може да се предизвика остро отравяне.

 Dryopteris fragrans

Дриоптерис (Dryopteris fragrans)
Снимка: Digital Flora of Newfoundland and Labrador. Dryopteridaceae: Wood Fern Family. Open Image Dossier.

Dryopteris fragrans е най-характерен арктичен вид сред немногото видове дриоптериси, растящи в актическата зона. Извън пределите на Арктика расте в горските зони на Евразия и Северна Америка – в пукнатини на скали, по каменисти сипеи, в храсталаци, предпочитайки огрявани от слънцето южни склонове.

Листата се запазват на растението няколко години. Те презимуват под снега в зелено състояние. Лятото с развитието на младите листа, най-старите отмират. Те защитават зимата живите части на растението от студа и вятъра.

Този вид има силен приятен аромат, който се усеща най-добре в топло слънчево време. Този аромат се произвежда от многочислените жлезисти отворчета по листата, отделящи смолисти вещества. Листата на този вид се използват в парфюмерията.

Листата на тази папрат се използват и в народната медицина – правят се отвари и настойки, които действат противовъзпалително, болкоуспокояващо и общоукрепващо.

Статията е прегледана 6633 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook