Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Полистихум (Polystichum)

Полистихум (Polystichum)

Семейство Изтравничеви (Aspleniaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 04 февруари 2013 г.

Вторият голям род в подсемейство Dryopteridoideae е родът Полистихум (Polystichum). Той включва повече от 200 вида папрати, богато представени в умерените зони, особено в Китай. Също така се срещат и в тропиците. Този род включва и типично алпийски видове, растящи в планините до границата на вечните снегове.

Видовете Полистихум са наземни папрати с къси издигащи се или пълзящи коренища, гъсто покрити с люспи с разнообразни размери и форми. Листата им, обикновено, са груби, тесни, кожести, по края назъбени. Дръжките на листата, обикновено, са с диморфни люспи – широки назъбени или във вид на ресни или власинки. Сорусите, прикрити от щитовидни покривалца, са разположени в средата или края на разклонените странични жилки и образуват правилни редове, по един или два от двете страни на средната жилка на сегмента.

В умерените области на Евразия и Северна Америка е разпространен Polystichum lonchitis. Това е скален планинско - горски вид с дебели къси коренища и плътни перести листа, назъбените сегменти на които са сближени и сърповидно извити на върха. Листата зимуват под снега в зелено състояние и функционират в течение на няколко години.


Снимка: Lanzen-Schildfarn

Широко разпространен в Европа е Polystichum setiferum с дебели твърди коренища и двуперести листа.


Снимка: Bestand:Polystichum setiferum2.jpg - Wikipedia

Polystichum vestitum се среща в горите на Нова Зеландия, Тасмания и на субантарктическите острови на юг от Нова Зеландия. Той образува ствол, висок до 1 м и напомня дървовидна папрат.


Снимка: Polystichum vestitum.jpg - Wikipedia, the free encyclopedia

Несъмненото родство между  дриоптериса и полистихума се потвърждава в частност от факта, че и двата рода имат основно хромозомно число 41.

Някои тропически родове, отнасящи се към подсемейство Dryopteridoideae, имат диморфни листа и акростихоидни спорангии (спорангиите са равномерно разпределени по повърхността на фертилните листа, различаващи се по външен вид от стерилните). Така е, например, при рода Polybotrya от Южна Америка.


Снимка: New York Botanical Garden

За други родове са характерни соруси без покривалца – например при рода Stigmatopteris. Всичко това свидетелства за различни еволюционни направления в подсемейството. Сходни тенденции в еволюцията водят до диморфизма на листата, а вторичното загубване на покривалцата е свойствено и за други подсемейства в семейство Изтравничеви.

Статията е прегледана 10893 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Препоръчваме ви да прочетете

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook