Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Атириум, Женска папрат (Athyrium)

Атириум, Женска папрат (Athyrium)

Семейство Изтравничеви (Aspleniaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 07 юли 2013 г.

Подсемейство Athyrioideae е близкородствено до подсемейство Dryopteridoideae. То обединява повече от 20 рода. Централният род в това подсемейство е Athyrium.
В рода Athyrium влизат около 200 вида наземни папрати, разпространени главно в умерените зони на северното полукълбо (съвсем малко видове растат в Тропиците). Родът Athyrium е свързан с преходни форми с друг род – рода Diplazium. Някои птеридолози обединяват тези два рода.

Това са големи растения с дву- или триперести тънки листа, с продълговати или извити соруси на тях. Коренищата им са дебели и къси или дълги пълзящи, често разклонени, обвити с непрозрачни люспи.

В основата на листните дръжки (както и при други представители на подсемейството) има две проводящи снопчета, които по-нагоре се обединяват, образувайки подковообразна структура.

Видове Athyrium:

Athyrium distentifolium

Athyrium nipponicum "Ursula's Red"Athyrium nipponicum PictumAthyrium alpestreAthyrium filix femina – “женска папрат”Athyrium filix femina е папрат, характерна за гористите зони на Евразия и Северна Америка. Тя расте във влажни гори, ливади, по бреговете на реки, по блатисти места. По върбалаци и брезови гори в лесотундрата тази папрат навлиза в пределите на Арктика.

Листата са големи, събрани в сноп, с къси, покрити с редки люспи дръжки, дву- или триперести.
Това растение е наричано “женска папрат”. Изяществото на тънко насечените светло зелени листа особено се набива на очи в сравнение с Dryopteris filixmas – “мъжката папрат”, с която често расте заедно. Това обстоятелство е дало повод за имената – папратта с по-груби листа – “мъжка папрат”, а тази с по-нежните и изящни листа – “женска папрат”. Тези имена са се запазили, въпреки, че растенията са от различни родове.

На сегментите на листата от двете страни на средната жилка са разположени сорусите – около разклоненията на жилките. Сорусите са закрити с покривалца с реснат край. Тази папрат е пример как бъбрековидните соруси на дриоптерисите са се превърнали в удължени, характерни за някои видове атириуми. Понякога разнообразни по форма соруси се наблюдават при тази папрат дори в пределите на един лист.

Голямото количество морфологични разновидности в природата е послужило като източник за получаване на много култивирани форми, отглеждани в градини. В някои птеридолологически справочници са регистрирани до 300 култивирани разновидности на Athyrium filix femina.

Коренищата на тази папрат, както и на Dryopteris filixmas (“мъжката папрат”), широко се използват в народната медицина. Печените коренища и младите листа се употребяват за храна от западноамерикански индианци.

Статията е прегледана 8969 пъти

Източници

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Препоръчваме ви да прочетете

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook