Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Подрязване на маслина

Подрязване на маслина

Публикувано от на

Последна промяна на 08 февруари 2013 г.

Резитбата е може би най-важното мероприятие при отглеждането на маслина. От това зависи в голяма степен плододаването и дълголетието на дърветата.

Поради тази причина, всеки резач, учен, земеделски техник или производител трябва да бъде добре запознат с физиологията на маслиновото дърво и при резитба да премахва това, което трябва, а не това, което му е удобно или му харесва, освен в случаите на резитби с цел красива топиари корона.
Основната цел на резитба е наистина да осигури и поддържа баланс между корена и короната (което означава зелена разклонена и разбира се с плодове).
Тъй като, темата е много дълга, и ако се впуснем в обяснения нашироко, с обяснения конкретно защо, ще отнеме много време , за това по накратко . Ще приемем, че дръвчето ни трябва за плододаване, а не за красива корона.  И така ...

Кореновата система на маслината както и на всички дървета ни е ясно, че служи за закрепване на дървото към земята и поемане на органични и неорганични хранителни вещества както и азот, калий, фосфор и микроелементи (бор, манган и др.).
Тук мисля е момента да спомена , да се избягва добавянето на неразтворена тор, поливайте с нея (разтворена във вода, капково или по друг начин, но за предпочитане е да бъде в разтворено състояние.
Толкова за торенето, като последно , добавям , преди да торите, трябва да сте сигурни че дървото е здраво.Балансът между коренова система, корона и листна маса не е за пренебрегване, това е задължително условие.
Колкото дървото е по-малко, толкова по-малко хранителни вещества консумира и обратното, не го забравяйте за да не прегорите кореновата система и от там нагоре.
Ако короната и като цяло листната повърхност е по-голяма от кореновата туфа и при положение, че го гледаме в контейнер, респективно тясно пространство за тази маса, дървото ще произвежда по-малко или въобще няма да има плодове. Това е така, защото и то е "разумно" живо същество и за да даде потомство се изисква какво ....??? Резитба!

Единствената цел на резитба е да се поправи баланса.

Възстановяването на тези две равновесия става чрез упорита работа и хирургическа прецизност. Всеки преди да хване ножицата , трябва да е сигурен че си разбира от работата, място за грешки няма , останалото е на свой риск. Трябва да знаем , че неправилната и силна резитба води до безплодие. Защото се опитва да възстанови баланса , като започва да трупа предимно зелена маса.
Накратко режете като се съобразявате с баланса.
Всички знаем че в листата се трупат хранителни вещества, които и абсорбират слънчевата енергия, толкова необходима за маслината като цяло. Просветляването на короната е "задължително условие". Ако разбира се говорим за промишлени насаждения, важен фактор е и размера на междуредията , както и разстоянието от дърво до дърво, но това нас сега не ни вълнува.
Резитбата се извършва като цяло вертикално, напречно, хоризонтално и висяща. Трябва да знаем един важен фактор обаче, че гъстотата на короната трябва да просветлява от долу нагоре. Колкото плода е повече огряван от слънцето. толкова по едър и по вкусен е той. Сферичната корона за тази цел е недопустима, оставете 4-5 водещи клона на височина която на вас ви хареса, някои искат по високи дръвчета , други по ниски, всичко е въпрос на вкус и предпочитания, аз например пускам разклоненията на височина 0.80м. от почвата, това за мен е идеалната височина за контейнерно растение. На едно друго място в един друг форум днес ми показаха линк с едни скици на едни резитби на маслини, които са "абсолютно погрешни" може да се отнасят за всичко, само не и за маслините, макар темата да е резитба при маслините.През първите 4-5 години, на дървото трябва да бъде позволено да образува топкообразна по форма корона, но това не е подходящо за дървета, които сме засадили в промишлени насаждения, при тях стимулираме в началото здрави и силни скелетни клони , които трябва да бъдат вкупом огрявани от слънцето , но не прекалено понеже започва да се губят сокове , намаля теглото на плода, а самото дърво образува допълнителни лакомници, като се стреми чрез тях да се предпази от силните лъчи. Ето защо, младите дървета се оформят когато са за промишлени цели с корона - вертикална, а не както старите хоризонтално наклонена.

Кога се прави резитбата? Доста се пише, всеки казва че е прав, аз няма да вземам никаква страна, нито ще се съобразя с някои мои колеги, които до колкото разбрах от техни писания , че давали съвети на гръцки производители, създавали нови сортове смокини, маслини , та даже и палми, понякога се питам - "има ли край човешката глупост", все някога ще разбера.

Подрязване на дръвчето може да се направи веднага след прибирането на реколтата. Принципно за растения които не се отглеждат при екстремални условия , резитбата им се извършва през целия есенно - зимен период но най късно до края на февруари.
Избягвайте всякакви резитби по време на сокодвижението, тъй като раните се лекуват трудно, както и когато гледате дръвчето на место където има опасност от сериозни студове.

В изключителни случаи може да се подреже дървото , когато се окаже че е претоварено с плод и това се прави през месеците юни и юли с цел наедряване на плода , но само ако има нужда.
Ако дръвчето бъде засегнато от бактерията Pseudomonas savastanoi се препоръчва изрязване на засегнатите места и изгаряне на пръчките. Раните се замазват с овощарска замаска и продължаваме лечението.

Различните видове резитба

Целите на резитбата са различни в зависимост от възрастта на дърветата. При младите се стремим да оформим корона , а при възрастните я правим с цел подмладяване на короната. Има още един вид резитба , но тя е предназначена за насаждения с механизирано събиране на плодовете от специални машини тим комбайни.

И накрая пускам снимка на плододаваща маслинка създадена в млада възрастВ подкрепа на горната статия за резитбата ето ви клип, накратко ще спомена , какво казва човека.
Първо изрязваме всички вътрешни клонки, които пречат за правилната аерация на короната и задушават. Не се съобразяваме с дебелината на клонките, просто ги премахваме. Когато режем внимаваме да не счупим важни клонки, работим внимателно. Ако има засъхнали клонки, също ги премахваме.
Ако забележим млади леторасти, разположени на гъсто един до друг , премахваме по слабите и оставяме по силния. Премахваме и всички стърчащи недоразвити клонки, които растат напосоки ниско в основата на скелетните клони. Важно е да се работи последователно , да се обикаля дръвчето в една посока от ляво надясно или обратното, никога не прескачайте от противоположната страна, просто следвайте посоката и работете бавно, докато свикнете. Много е важно растението да се обхваща с поглед изцяло, за да постигнем желана форма. За съжаление клипа спира, на место където обяснява за края на скелетния клон и гъстите леторасти сплетени едно в друго.

Статията е прегледана 17585 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook