Галерия
Бакопа (Bacopa)

Бакопа (Bacopa)

Семейство Живовлекови (Plantaginaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 19 март 2013 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                    
Разсаждане                    
Цъфтеж            

Род Бакопа е представен от около 70 – 100 вида многогодишни цветя, изключително красиви и лесни за отглеждане. У нас се отглеждат като едногодишни цветя. Произхожда от тропиците, като се среща в Африка и Америка. Незаслужено не са много популярни у нас и все още трудно може да се намери информация за тях. Бакопата е ранноцъфтящ каскаден сорт с бърз почвопокривен ефект. Цъфти неуморно от пролетта до първите студове на есента със звездовидни бели или светлосини цветове. Дължината на филизите достига до 50 см. Цветето само изхвърля прецъфтелите цветове. Изключително подходящо за висящи кошници и кашпи. В балконското сандъче можете да комбинирате бакопа с тагетес, лобелия, лобулария, петуния, латинка, вербена, кученце, колеус и много други.
Бакопата е много популярна в индийската медицина (Аюрведа), където се използва от хилядолетия за повишаване на функциите на мозъка - разбиране (DHI), памет (Dhriti) и спомен (Smriti). В това отношение, бакопата успешно се конкурира с Гинко Билоба.

Място: Идеалното място за отглеждането на бакопа е на директно слънце или полусянка. През май изнесете закупените разсади или собствено отгледани от семена растения в градината или на балкона.

Грижи: Подходящият за отглеждане на бакопа почвен субстрат следва да бъде с добри дренажни свойства. Изберете почва с добра въздухо и водопропускливост, като не забравяте да осигурите и добър дренаж за оттичане на излишната вода.
Поливането следва да бъде умерено, като не допускайте почвата да изсъхне напълно. През периода на цъфтеж ежеседмично торете с тор за цъфтящи растения. Добра идея е да се тори ежедневно с торна вода.

Размножаване: От семена или вегетативно през февруари март. Семената покълват много лесно и бързо. Важно е да се отбележи, че семената имат нужда както от топлина, така и от светлина, за да покълнат. Затова ги сейте както семената на петунията и лобелията – с поръсване върху почвата без да покривате. Трябва да се осигури и висока въздушна влажност, затова покрийте съда със стъкло или домакинско фолио, като по този начин ще си направите малък парник.
Ако сте решили да размножавате бакопа вегетативно, подгответе резници около 6-7см. дълги, премахнете в долната половина листата, потопете резника във вкоренител и засадете в торфена смес. Резниците се  
вкореняват за около седмица.

Съвет на градинаря: Осигурете светло място, почва с добри дренажни свойства и умерено поливане и ще се радвате на водопади от цветове. Можете през пролетта да пензирате за постигане на гъстота и компактност на цъфтежа. Въпреки, че у нас се отглеждат като едногодишни цветя, бакопата в естествената си среда е многогодишна. Преди първите студове през есента можете да я внесете вътре, като поливането се намалява значително.
Най-често срещания вредител по бакопата са белокрилките.

Бакопа (Bacopa)

Статията е прегледана 32788 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

#1 Марияна Илиева (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 18 март 2013 в 11:21

Тази сутрин в къщи засях семена от лобелия и като отворих магазина си клиентка търси бакопа с почти еднакви цветчета. Подобни ли са или еднакви растенията?

#2 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 21 март 2013 в 07:39

Различни растения са, но се гледат при сходни условия. Тази година ще ги комбинирам с петуниите в сандъчета, като бакопата и лобелията ще са от външната страна. Засяти са преди месец, а сега ще сея петуния, защото иначе петунията ги задушава и не се получава това, което търся - отвътре цвят петунии, а отвън каскадни лобелии и бакопи.

#3 Маня Коева (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 19 август 2016 в 10:21

Здравейте имате ли го в наличност?

#4 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 21 август 2016 в 12:13

Здравейте,
Към момента не предлагаме бакопа.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook