Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Галерия
Дихондра (Dichondra)

Дихондра (Dichondra)

Семейство Поветицови (Convolvulaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 21 февруари 2013 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                    
Разсаждане                  
Цъфтеж                        

Дихондрата произхожда от тропиците и рода е представен от 5 вида. Много непретенциозно растение, подходящо както за градината с бърз почвопокривен ефект, така и за балконските сандъчета и висящи кашпи като каскаден сорт. Ефектно се комбинира с много цветя като петуния, сакъзче, тагетис, бакопа и много други. Представлява дълги до 150 см. тънки стебла с малки зелени или сребристи кръгли листенца. При засаждане в градината, дихондрата се стеле по почвата, като на всяко коляно се вкоренява в почвата. Засадените в балконски сандъчета или видящи кашпи растения увисват с прекрасен каскаден ефект.

Място: Дихондрата се развива чудесно на директно слънце или полусянка. По отношение на температурата не е взискателна, стига да се полива редовно.

Грижи: Изисква обилно до умерено поливане съобразно температурата и големината на растението. Не допускайте почвата да изсъхва напълно. Почвеният субстрат следва да бъде въздухо и водо пропусклив с осигурен дренаж за оттичане на излишната вода. Тори се ежедневно с торна вода в намалени дози. Торове, подходящи за развитие на здрави и красиви растения са съобразно мястото на засаждане и комбинирането на цветята. Ако сте засадили в балконско сандъче или висяща кашпа само дихондри (получава се много ефектно), следва да торите с торове за листно – декоративни растения. Ако сте избрали комбинация с петуния, лобелия, сакъзчета, тагетиси и др. цветя, поливките са с торна вода за цъфтящи растения.

Размножаване: Вегетативно или от семена. И двата начина са много лесни, като напоследък на пазара все повече фирми предлагат качествени семена. Добре е те да са пелетирани. Кълняемостта на семената е около 90%. Засяват се през февруари на около 5 мм. дълбочина, но може и да ги поръсите върху почвата и леко да притиснете. При всички случаи осигурете висока влажност и температура около 20 – 25 градуса. Семената покълват до седмица, най-често още на третия ден. За осигуряване на висока и постоянна влажност до покълването на семената, покрийте съдовете с прозрачна материя (стъкло или домакинско фолио). На пазара се предлагат и богат асортимент от малки готови парници с отваряеми отвори за проветрение. Тъй като високата въздушна влажност е предпоставка за развитие на мухъл, можете да използвате фунгицид за третиране на съдовете и почвата.
След покълването на семената, започнете леко да откривате, но това правете постепенно, за да могат младите растения да привикнат с по-ниската влажност. Самото засяване правете в индивидуални саксийки, за да си спестите проблемите при пресаждането на постоянните им места. По този начин ще спестите и стреса за корените на самите растения и ще се радвате на здрави и красиви дихондри.

Съвет на градинаря: Ако отглеждате дихондра в балконски сандъчета или висящи кашпи в комбинация с други цветя, сейте семената около месец преди тези на петунията, лобелията, тагетис и др. Въпреки бързото покълване на семената, дихондрата нараства поне в началото сравнително бавно. Ако засеете всички семена едновременно, рискувате дихондрата да бъде „задушена“ от другите цветя в сандъчето или кашпата.

Дихондра (Dichondra)

Дихондра (Dichondra)

Дихондра (Dichondra)

Дихондра (Dichondra)

Дихондра (Dichondra)

Статията е прегледана 20500 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

#1 zoro999 (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 21 февруари 2013 в 12:07

От няколко дни търся подходящи растения за балконско одглеждане и мисля, че с помощта на тази статия вече избрах едно от цветята за моята тераса, за което благодаря на автора.

#2 kali (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 03 октомври 2014 в 22:01

За да се получи този каскаден ефект колко броя коренчета трябва да се засадят в саксия или сандъче?

#3 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 04 октомври 2014 в 07:20

В стандартно сандъче от 50 см. са достатъчни 3 корена, ако става въпрос само за дихондра. По принцип като се засади на постоянното и място в сандъчето започва да пуска леторасли във всички посоки. Забелязал съм, че тези леторасли, които тръгнат вътре в сандъчето по почвата започват да се вкореняват във всеки възел. И като се има предвид, че дихондрата е многогодишна и зимува успешно на хладно и светло, на втора година такъв ефект може да се получи и с едно растение.

Много красиво стои в комбинация с други цветя на парапета или във висяща кашпа, както е на първата голяма снимка в статията. Аз ги слагам във всяко сандъче в единия край. Не съм постигнал ефекта на снимката горе, но опитите продължават.

И още нещо, което последните две години мога да споделя като опит. Ако се отглежда от семена е добре те да се сеят по-рано - примерно през януари - февруари. След като покарат семенаците, има един период от около месец, в който сякаш "замръзват" и след това започва един бурен растеж. Ранното сеене поне според мен е задължително, ако дихондрата ще се гледа в комбинирано сандъче. Иначе другите цветя я задушават.

Късмет и споделяйте постижения!

#4 kali (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 04 октомври 2014 в 13:16

Благодаря за изчерпателния отговор. С намерение съм да си намеря семена /може би на флората другата седмица ще има/ и да се опитам да я захвана. Ще споделя пролетта.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook