Орхидеи - поливане

Орхидеи - поливане

Публикувано от на

Последна промяна на 28 март 2013 г.

Сред любителите на орхидеи битува мнение, че понеже орхидеите са родом от тропиците, то трябва да се поливат по няколко пъти на ден. Това не е така. От прекалено поливане могат да изгният корените. Общото правило е такова - орхидеите се поливат не по-често от едни път на 5-12 дена, при това е необходимо да се вземе под внимание вида на растението, температурата, при която се отглежда и годишното време. В топло време, когато дните са дълги, растенията имат нужда от повече влага, отколкото в хладното време.

Орхидеите в зависимост от потребност на количество вода може да се разделят на 3 /три/ групи: такива, на които субстрата трябва да е е влажен постоянно, такива, на които субстрата може спокойно да изсъхне между поливките, изключвайки периода на активен растеж, и такива, на които субстрата винаги трябва да е сух.

• Към първата група може да отсенем следните видове - пафиопедилуми, милтонии, цимбидиуми, одонтоглосуми.
• Към втората група се отнасят- каттлея, онцидиум, брассия, дендробиум.
• И трета группа - фаленопсис, ванда, аскаценда.

Разбира се, сред всичките разнообразни видове и семейства орхидеи существуват и исключения от тези правила. Затова, ако вие се каните да си купите тази или онази орхидея, или вече сте я купили, обезателно се поинтересувайте от условията на нейното отглеждане.

Някои идеи за поливане през зимата:

- орхидеите, които са в покой - дендробиумцелогинеепидендрум и т.н. и не цъфтят в момента - може въобще да не се поливата, а само да се пулверизират с гореща вода 1 път седмично. В големите студове може даже да се пръскат 1 път на 2 седмици.

- орхидеите, които са в кори т.е. субстрат който не задържа влага - горещ душ на десетина дни.

- орхидеи, които са във влагозадържащ субстрат - избягват се душовете, защото субстратът изсъхва бавно в дълбочина. Препоръчва се пръскане на ПОЧВАТА с пулверизатор с гореща вода ,един път седмично.

Всичко това е относително и зависи основно от: температурата в помещението (имайте предвид ,че на прозореца е с няколко градуса по-студено отколкото в стаята), влажността на въздуха, вида на субстрата, физиологичното състояние на растението.

Помнете: дори влаголюбивите орхидеи, не обичат да са мокри през зимата. След поливане, затворете прозореца, докато "дръпне" влагата, за да не стои мократа орхидея на течение. Алтернативен вариант на парната баня - за хора с малко на брой орхидеи.

Затваряте сифона на мивката в кухнята. Слагате в нея обърнати чаши или буркани съответстващи на броя на орхидеите. Върху тези импровизирани поставки се подреждат вашите любимци. Пускате да тече врялата вода. Получава се малко моренце с гореща вода, от която излиза пара. Водата трябва да НЕ контактува директно със саксиите. Една допълнителна екстра за зимата - топлината се предава от чашите/бурканите до саксията ,която се затопля. Това в съчетание с парата действа много освежаващо и тонизиращо. Тази процедура се прави през деня, за да изсъхнат орхидеите до вечерта. Ако искате, можете след изстиване на водата в чешмата, да я източите и да повторите процедурата.

Статията е прегледана 124803 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 rozzisis (Регистриран потребител)

Публикуван на 16 април 2013 в 14:59

Казаха ми, че поливането се прави , като саксията се постави в друг съд с вода,докато растението изпие водата, а не директо в нея? Истина ли е това и има ли опасност да изгният корените, ако се поливат директно?

#2 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 16 април 2013 в 18:44

Ако полеете директно върху корите, водата просто ще изтече и нищо няма да остане. Затова саксията се накисва в съд с вода. Аз го правя за около 20 минути, веднъж седмично през лятото и на две седмици през зимата. Това се отнася за фаленопсиса. Катлеята например я кисна доста по-често. Според нуждите. През лятото също така е доста удачно и къпането в банята. Отразява се много добре.

#3 magda (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 17 април 2013 в 12:30

Здравейте! една от орхидеите ми от седмица е с поомекнали (доста поомекнали)листа,четох ,че това се дължи на преполиване....но дали е така ....Корените и ми изглеждат сухи и си мисля че трябва да я полея.От няколко дни само леко я уросявам....дали постъпвам правилно

#4 Elena Vasileva (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 18 януари 2016 в 09:14

Здравейте,отглеждам орхидеи фаленопсис бяха напъпели да цъфтят, но първите пъпките пожълтяха и изсъхнаха,някои може ли да ми каже на какво се дълги това и какво трябва да направя за да спася по горните ,ако това е възможно?
Благодаря ви предварително.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook