Орхидеи - пресаждане

Орхидеи - пресаждане

Публикувано от на

Последна промяна на 28 март 2013 г.

При пресаждането на първата си орхидея аз толкова много се вълнувах, прочетох в книгите всичко за състава на субстрата и внимателното боравене с корените, за да не се повредят или пречупят, че се боях да дишам. Говорейки сега с други любители на орхидеи разбрах, че всички помнят своето първо пресаждане, съпроводено с треперене на ръцете и практически отсъствие на дишане, от страх да не направим нещо не както трябва.

Внимателно и равномерно засипваме корените със субстрата. Внимание е нужно за да не се повреди веломена - това е най-горния слой на корените, вследствие на което при отсъствие на аерация и обилно поливане ще загният. Полейте пресадената орхидея не по - рано от следващия ден, даже най-добре е да се полее след 4-5 дена. Ако имате сфаганов мъх сложете отгоре на саксията.

Както виждате, няма нищо тайнствено, загадъчно, недостъпно за обикновените цветари - любители на орхидеи. Тайната при отглеждането на орхидеи - вашият лично събран опит, получената достоверна информация, разбиране на природата и нуждите на орхидеите и най-важното - самозабравена, дълбока любов към тях. Успехите не зависят от цветарския стаж и биологическото образование. Възможно е веднъж купили своята първа орхидея и занимавайки се с нея не от толкова дълго време, да достигнете значителни положителни резултати. И, разбирайки потребностите на тези растения, вие без особен труд може да отглеждате в своите домове и градини възхитително красиви, редки растения. Орхидеите като че ли ще открият пред вас всичките тайни на Нейно Величество Природата.

Статията е прегледана 62709 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

|
Коментирай статията

Коментари

#1 Ely (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 07 април 2013 в 15:23

Здравейте.
Някой може ли да ми обясни как се размножава орхидея?
Предварително благодаря.

#2 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 07 април 2013 в 21:26

Трудна работа е това.

#3 lyonye (Регистриран потребител)

Публикуван на 07 юни 2013 в 11:58

Здравейте, имам проблем с феланопсиса си - беще в процес на израстване на нов лис, докато стария доста омекна и започна да жълтее. Отрязах го, за да дам сили на новия, единствен лист. Има и два съвсем нови въздушни корена. Реших да я пресадя и се оказа, че всички подземни корени са изгнили. Ясно е, че съм я преполивала. Въпросът ми е: Тези 2 въздушни корена достатъчни ли са да я пресада? Да ги скрия ли със субтракта или не? Да я оставя ли да се вкорени? Възможно ли е това и как?

Благодаря!

#4 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 07 юни 2013 в 17:36

Здравейте,
Оставяйте старите листа да пожълтяват и сами да си падат. Задължително я пресадете, като изрежете изгнилите корени. Да, двата корена са достатъчни. Може да ги "скриете" в корите. Да се вкорени е относително понятие при фаленопсисите - щом има два корена, значи е вкоренена.
Повече съвети можете да получите във форум Проблеми с орхидеи. Можете да приложите и снимки (в Галерията), за да получите адекватна помощ и съвети.

#5 lyonye (Регистриран потребител)

Публикуван на 07 юни 2013 в 17:47

Благодаря!

#6 Румяна (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 09 ноември 2013 в 16:49

Моите фалчета - 6 броя цъфтяха до преди месец и сега изкарват нови цветоноси. Дали мога да ги местя по това време в нови саксии, защото едната от саксиите вече се е пукнала, явно на цветето му е тясно? Изобщо, бихте ли ми казали, кога е възможно преместването в нова саксия - по време на цъфтеж или по време на покой, който при моите цветя е относително малък, поне за момента. Благодаря!

#7 Neli (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 18 ноември 2013 в 03:38

Здравейте,
Аз имам доста видове орхидеи в дома си, но единствената, която не мога да накарам да цъфне е катлеята. Според книгите тя влиза в графата за лесно отглеждане и не изисква специфични грижи.
Бихте ли ми дали някаква идея?
Благодаря!

#8 Sirena (Регистриран потребител)

Публикуван на 02 февруари 2014 в 14:09

Здравейте.
Моето фалче е ново, но виждам, че му е тесничко в купешката саксийка, а и сега цъфти. Въпроса е кога да го преместя в по-голяма саксия, да чакам ли да прецъфти. Кашпата, в която ми го подариха е матирана, да я сменя ли!
Благодаря.

#9 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 02 февруари 2014 в 18:21

Изчакайте да прецъфти. Но след това непременно го пресадете в прозрачен съд.

#10 emi (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 08 март 2014 в 14:08

Здравейте моята орхидея е нова и каксийката в която е купена е прозрачна, но най отдолу е с дупки.Трябва ли да я пресадя в друга и каква да е саксията? И при поливането нали ще се стича вода през дупките долу. Моля ви дайте ми съвет.

#11 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 09 март 2014 в 05:18

Саксията се потапя във вода. Така се полива. След това се изважда и през дупките излишната водата изтича.

#12 Megi (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 12 юни 2014 в 10:16

Здравейте,
имам орхидея феланопсис ,на която вместо цвят се появи бебе.Бебето е с 3 -4 листа и 3 коренчета дълги по 4-5 см.Моля ,обяснете ми как точно да отстраня и да засадя това бебе.Трябва ли да го поставя във вода или направо в саксийка? Оставя ли се част от цветоноса към бебето и т.н.Ще съм ви благодарна да ми обясните как да засадя моята нова орхидея-бебе!

#13 fani (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 30 септември 2014 в 08:58

Здравейте,
Фаленопсисът ми е с много въздушни корени. Искам да го пресадя, но скритите корени са също много и въпроса ми е дали мога да изрежа въздушните корени?
Благодаря предварително!

#14 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 02 октомври 2014 в 04:48

Може да ги изрежете. Аз преди месец си пресадих седемте орхидеи и доста корени (вкл. и здрави) изрязах, тъй като не се събираха в саксиите. Разбора се първо прегледайте внимателно корените в субстрата, тъй като е възможно там да има изгнили и повредени. Обикновено въздушните корени са най-здравите. Добре е да поръсите с канела отрязаното и след пресаждането да не поливате няколко дни, както е описано в статията горе.

#15 Ивелина Иванова (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 05 август 2015 в 16:23

Здравейте!Кога мога да засея семената на Орхидея и ако може да ми пишете по подробно начина на засяване и най вече да мога да ги съхраня и отгледам.Благодаря Ви предварително!

#16 bim (Администратор)

Публикуван на 07 август 2015 в 06:11

Здравейте,
Не зная от къде сте се сдобили със семена от орхидеи, но е малко вероятно да са семена от орхидея. На пазара има много некоректни търговци, които продават какво ли не за семена от орхидеи. Дори и да сте се сдобили с такива, размножаването в домашни условия е на практика невъзможно.

#17 Stanislava (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 12 октомври 2015 в 10:53

Здравейте! Имам няколко фаленопсиса, които засега се представят добре.Няколко от тях обаче станаха с много листа(10-12), натежават в саксията и тя е нестабилна. Понякога се обръща. Трябва ли(мога ли) да изрежа някои от тях? Предварително благодаря!

#18 Фатме Сабри (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 15 май 2016 в 15:41

Здравейте,
орхидеите ми бяха на прозореца,но вече са големи и не се побират искам да ги преместя от там. Обаче незнам да ли няма да се развалят ??
ЧАКАМ ОТГОВОР !!
Предварително Благодаря !

#19 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 15 май 2016 в 17:11

Близо до прозореца няма да се развалят.

#20 Adelina (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 13 декември 2016 в 17:41

Мога ли да отрежа изсъхналото стебълце на вече окапалият цвят?

#21 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 13 декември 2016 в 18:03

Ако цветоносът е изсъхнал, спокойно можете да го отрежете.

#22 maritu (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 09 февруари 2017 в 17:34

Имам издънка на една от орхидеите ми .Въпросът ми е как да отстраня издънката и да я насадя в отделна саксия?

#23 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 09 февруари 2017 в 19:44

Каква е орхидеята? Издънките при различните видове орхидеи да доста различни.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook