Орхидеи - температура

Орхидеи - температура

Публикувано от на

Последна промяна на 28 март 2013 г.

Често при закупуването на орхидеите се обръща основно внимание на светлината и водата, а температурата бива пренебрегната.

Трябва да се взима предвид не само минималната, но и МАКСИМАЛНАТА температура, допустима за даден вид. Има определена група орхидеи, наречени cool - growing т.е. студенолюбиви, които не могат да преживеят високите летни темепатури и не само, че няма да цъфнат, но най-вероятно ще загинат. Не купувайте подобни растения, ако не сте сигурни,че можете да им осигурите необходимите климатични прохладни условия.

Желателно е поне в началото да не се действа наизуст, а да се засече реалната температура ДО РАСТЕНИЕТО, а не стайната на въздуха. Имайте предвид,че през лятото на прозореца напича, а през зимата влиза студен въздух (особено ако дограмата не е добре уплътнена) и затова температурата на перваза е с няколко градуса разлика в сравнение със стайната. В агроаптеките се продават така наречените мин - макс термометри. Те отчитат колко е била максималната и съответно минималната температура в рамките на денонощието.

Друг добър помощник на любителя на орхидеите е термометърът, който измерва температурата на ПРЪСТТА (предлагат се отново в агроаптеките). Температурата на почвата зависи от вида на саксията, вида на субстрата , влажността, ъгълът, под който пада светлината и др , като понякога разликите с въздушната темепратура може да са няколко градуса, което е МНОГО за растенията. Последният фактор е от особено значение за малките и болните растения.
Топлият въздух е по-лек от студения и се издига нагоре, затова слагайте топлолюбивите видове на високите рафтове, а студенолюбивите - на по-ниските.

Статията е прегледана 25633 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook