Орхидеи - реанимация с горещ душ

Орхидеи - реанимация с горещ душ

Публикувано от на

Последна промяна на 28 март 2013 г.

За любителите на орхидеи, настроени критично към този метод: ако вие сте си избрали свой собствен подход за тяхната адаптация и реанимация – спокойно спокойно следвайте своя път!

Не е нужно орхидеите да губят просто заради интереса на спора или за да доказвате, че аз не съм права. Ако вие твърдо знаете, че когато ви боли глава ви помага само аналгин и не ви помага цитрамон – вие не бихте мъчили себе си, гълтайки цитрамон след цитрамон?! В моите конкретни условия този метод работи много добре, но аз напълно се доверявам и на хората, които адаптират своите растения в приспособени мини оранжериики /напр. от бутилка мин. вода/ или като регулярно ги опръскват. От друга страна, ако въпреки всички ваши старания растението не подобри състоянието си, пробвайте горещия душ, може да помогне?

Смисъла в използването на гореща вода в културата на орхидеите, по мое мнение се заключава в стимулация процеса на образуване на корени, по-добре, в сравнение с хладната вода * отмива по-добре от листата мръсотията и напластен пушек, а също така за профилактика при поразени орхидеи от паяжинообразуващи акари. Горещият душ също така помага да се борим и с разрастващите се соли по листата на орхидете и на повърхността на субстрата. В последния случай се прилага след обработка на листата с памуче с разтворен във вода лимонов сок. Продължителното веднъж месечно (или веднъж седмично - всичко зависи от вашето свободно време и състоянието на растението) промиване на субстрата с гореща вода помага да се избегне засоляването му и, като следствие, бързото му разлагане и умиране на корени.

Технологията се състои в следното:

Орхидеите заедно с подложките най-добре поставете в банята или във ваната и полейте няколко пъти отгоре с вода със стайна температура. Оставете в това състояние (вода в подложките) за 10-15 минути в зависимост от размера на растенията. След това пуснете горещата вода и започнете да я разхлаждате до температура 45-47С в струята на водата. След това махнете подложките, включете душа и полейте орхидеята "от глава до пети", до изтичане на гореща вода от дренажните отверстия. Отчитайте, че на дребните растения им трябва по-малко време на поливане с гореща вода (например, 5 секунди), а а на по-големите, повече време (10-15 секунди). Оставете растенията на местата им до пълното оттичане на водата (проверете, обръщайки саксията на различни страни), поставете подложките и полейте с вода, в която е разтворен тор. След това излейте торната вода от подложките (аз я изливам в шише и я използвам да полея други цветя, не орхидеи). При наличие на дестилирана вода, ако се получават петна от торенето върху корените, след подхранването леко напръскайте повърхността на саксията.

През зимата старателно почиствам със салфетка събралата се вода в пазвата на листата и оставям орхидеите до пълното им изсъхване в топлата баня, по правило за цялата нощ. Лятото, при горещо време, орхидеите може да се върнат на местата им и без да престояват в банята, но при всички случаи трябва да се премахне водата, насъбрала се в пазвата на листата.

При моите условия този метод действа добре при реанимации и адаптация на катлеи, фаленопсиси, онцидиумната група и "топлолюбивите" видове орхидеи.

Искам да ви обърна внимание и на термина реанимация и адаптация. Растение, получено в неблагоприятен период (късна есен или зима), без корени, се нуждае, според мен от реанимация. Всички останали растения, за първи път попадащи в дома ни, се нуждаят от адаптация.

По правило, при използването на горещ душ за адаптация на орхидеи е нужно около половин година, за да зацъфтят отново, а при реанимация, в най-лошият случай около 3 месеца до началото на новия растеж. Едно от главните противопоказания за приемане на горещ душ в тези случаи е наличието на загниване на корени или части от растението. Моля, никога не забравяйте за това!

Статията е прегледана 38898 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 Христина Колева (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 01 февруари 2016 в 23:13

Благодаря! Ще се възползвам от съветите.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook