Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Орхидеи - болести и вредители

Орхидеи - болести и вредители

Публикувано от на

Последна промяна на 28 март 2013 г.

Домашни рецепти за борба с различни вредители по орхидеите

ИНСЕКТИЦИДИ

• Средства за борба с вредители без защитна обвивка - листни въшки, памукова въшка и др.
1. Натопете памук в 70% или 90% изопропилов спирт и остранете вредителите. Ако опаразитяването е голямо, напръскайте цялото растение със спирт.
2. Лют спрей. Сложете в пасатора 2 глави чесън и 2 люти чушки, добавете половин чаша вода, пасирайте. Прекарайте кашата през марля и долейте до 3 литра вода. Получената течност е базисният концентрат, от който периодично си приготвяте работен разтвор. Смесва се 1/4 от концентрата с 3 литра вода и се пръска.
И двата метода са безвредни за цветоносите и пъпките. Пръска се през 3 дни в продължение на 2 седмици.

• Средства за борба с вредители с твърда обвивка - щитоносни въшки, трипси и др.
Смесете по 1 с.л. олио и 1 с.л. течен препарат за миене на чинии с 1л. вода. Разклатете добре и напръскайте. Повтаря се през 3 дни в продължение на 2 седмици. Миещият препарат разрушава твърдата обвивка, а олиото задушава паразите. Някои препоръчват вместо обикновено олио да се използва бебешко олио.
При използване на препарати съдържащи олио ВИНАГИ се пръска сутрин преди още растенията да са затоплени от слънцето. Ако олиото влезе във взаимодействие с топлата повърхност на орхидеята, се получават белези от изгаряне, дори в този момент слънцето да не огрява директно.

• Средства за борба с мравките

Разтопете 100г восък от свещи и докато бъркате добавете 1/4 чаша захар и 100г борова киселина. Изсипете го на слой дебел около 0.5-1см и го оставете да изстине. После го натрошете на парчета и го сложете около саксиите.

ВНИМАНИЕ: Получената смес е отровна! Пазете от деца и животни!

РЕПЕЛЕНТИ

Сложете малки съдинки с евкалиптово масло между цветята - миризмата отблъсква повечето насекоми. Евкалиптовото масло има също така и фунгицидно действие, но уврежда пъпките и затова не трябва да се използва ако орхидеята цъфти.

ФУНГИЦИДИ

Канелата е фунгицид, който може да се използва по няколко различни начина.
• Директна употреба - посипете обилно с канела "раните" по вашите орхидеи.
• Канелена паста - смесете канелата с малко олио до получаване на гъста паста. Друг вариант е смесване на канела с лепило на казеинова основа. Нанесете пастата върху раната и оставете да изсъхне.

Спрей - за изготвянето на спрея може да се използва вода или спирт. Спиртният извлек се приготвя по-бързо и освен фунгицидни, има и инсектицидни свойства.

Спиртен извлек - сложете 2с.л. канела в 500мл изопропилов спирт, разклатете добре и оставете да престои за едно денонощие. Прецедете, за да махнете утайката (хартиените филтри за кафе вършат добра работа) и напръскайте болните растения/ корени.

Воден извлек. Вместо спирт използвайте гореща вода в същото съотношение. Оставете сместа да престои няколко дни, прецедете и използвайте директно. Някои предпочитат да прилагат при семеначета водния разтвор,защото се страхуват,че спиртният може да увреди нежните растения.

Водороден пероксид. Ако започва загниване в основата на листата на орхидеята- сипете водороден пероксид върху раната и го оставете да действа 5мин, след което наклонете растението и го махнете.Оставете раната да изсъхне и поръсете обилно с канела. Постарайте се да не попада вече вода между листата.

Спрей със смесено действие
Смесете:
- 1 чаша спиртен канелен извлек
- 2 с.л. течен препарат за миене на съдове
- допълнете до 500 мл с вода
Извлекът има фунгицидно действие, а миещият препарат - инсектицидно.

БРАШНЕНА МАНА

Смесете:
- 3 с.л. олио
- 1 с.л. течен препарат за миене на съдове
- 1 с.л. сода бикарбонат
- 4л вода
Пръскайте през 3 дни.

БОРБА СРЕЩУ ГОЛ И ОБИКНОВЕН ОХЛЮВ/

1. В близост до растенията поставете съд с бира.Охлювите се привличат от бирата, падат в нея и загиват ( сладка смърт sly wink ).
2. Сложете парчета суров картоф между саксиите.На сутринта ще намерите охлювите от долната страна на картофите. В случая те са само атрактанти и не убиват охлювите, но ги събират на едно място и вие лесно можете да ги унищожите.
3. Пригответе спрей от 50% силно горчиво кафе и 50% вода. Може да се прибави и спирт - по 60мл на 4л от разтвора.

Статията е прегледана 34703 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 Мария Георгиева (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 09 септември 2014 в 11:13

Имам орхидея от 2 години.
Сега отново цъфна.
За голямо съжаление се появи прозрачна лепкава течност по стеблото към цветовете.
Как да я лекувам? с какъв препарат?

#2 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 09 септември 2014 в 11:34

Това е нормално да се случва по цветоноса, но е възможно и да има някой вредител, напр. акари. Огледайте внимателно и ако не виждате вредители не се притеснявате.

#3 Мария Пеева (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 22 януари 2015 в 13:17

Моля ви за съвет - една от най-големите и хубави орхидеи явно боледува. По листата, предимно на долната им страна, има миниатюрни капчици от прозрачна гъста течност, лепкава като мед. А в корите в саксията забелязах няколко странни купчинки от малки колкото просено зърно бели мъхести топчета, вероятно някакви гъби или спори, или може би яйца? Ако някой може да помогне ще бъда много благодарна

#4 бебета (Регистриран потребител)

Публикуван на 08 юли 2015 в 06:59

в субстракта имам сини червеичета на една камбрия как да постъпя

#5 Бригит (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 17 септември 2016 в 13:35

Здравейте, преди седмица си купих мини орхидея и забелязах, че по листата и има черни точки (имам о друга орхидея, на която листата са и чисто зелени) Бихте ли ми казали дали това е някакъв вид гъба или болест по нея и с какви препарати трябва да я пръскам?

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook