Планиране на градината

Планиране на градината

Публикувано от на

Последна промяна на 16 септември 2014 г.

Първо бих искал да отбележа, че аз нямам градина. Живея в голям жилищен блок в крайните квартали. Но не спирам да мечтая за малка спретната къщурка с хубава градина, може и без две липи отпред. Уверен съм, че ще дойде момента да напусна голямото вертикално бетонно село и да заживея по-близо до земята. Тук ще споделя прочетеното от мен и споделеното от хората във форумите, които имат щастието да живеят в къщи и да създават невероятно красиви градини. А те са много и са добри.

За да започнете с планирането на своята градина, първият въпрос на който следва да си отговорите е каква градина искате да създадете. Ако искате градината да бъде декоративна, следва да предвидите цветя, както и декоративни храсти и треви и да изключите зеленчуците и овощните дървета. Друг важен въпрос е колко голяма градина желаете да направите: малка, средна или голяма. За какво ще я ползвате: за развлечения, за почивка или просто искате да впечатлите съседите и минувачите; през кой сезон ще ползвате градината: пролет, лято, есен или зима; кой ще ползва градината: деца, възрастни, ние самите, гостите или всички заедно. Особено трудно е решението да направим декоративна градина с много цветя и друга декоративна растителност, ако до момента в нея сме отглеждали основно зеленчуци. А дали не можем да оставим част от лехите за зеленчуково стопанство? Ами овощните дръвчета? И това са само част от въпросите, които стоят през нас.

В поредицата материали за това как да направим красива, ефектна и полезна градина ще разгледаме компромисния вариант – декоративна градина с няколко лехи за зеленчуци и малко овощни дървета. Градината ще се ползва от цялото семейство, главно през почивните дни, когато се предполага, че ще имаме и гости. Съседите трябва да са впечатлени от нашето творение, но и ние трябва да запазим личното си пространство от тях и минувачите. Трудна задача, но не и невъзможна.

И тъй като се предполага, че най-голямото удоволствие е сами да си направим градина и след това да се радваме на това, което сами сме сътворили, градината ще си направим сами. Разбира се силно препоръчително е на етапа на планирането да се допитате до съветите на специалистите, които ще обърнат внимание и на най-малките детайли и така трудът ни няма да отиде на вятъра. Защото няма по-голямо разочарование от това да предвидим обилна декоративна растителност за място, където тя няма да може да се развива и в края на краищата трудът ни ще е отишъл на вятъра.

Подробно в следващите няколко материала ще разгледаме: подготовката като най-важния етап за успешното изпълнение на проекта; как да терасираме терена било заради естествените наклони или просто за ефект; какви огради да ползваме за ограничим достъпа да градината; как ще се придвижваме в градината или какви пътеки да предвидим; бордюрите, които се явяват граница между пътеките и цветните лехи; водата в градината – басейни, популярното напоследък водно огледало,  водопади, езерца, кладенци, чешми, потоци и фонтани; задължителните декоративни елементи, които освен чисто естетически са и най-функционалната част за нашата почивка – пейки, беседки, перголи, решетки; и накрая най-важната и жива част от нашата бъдеща градина – цветята, декоративните треви, декоративните храсти и дървета, моравата, подправките и билките и др.

Нямаме претенциите да сме изчерпателни, защото затова има ландшафтни архитекти и специалисти, към които горещо ви препоръчваме да се обърнете преди да започнете. Все пак ще се постараем да обърнем внимание на основните неща, необходими за направата на една красива и хармонична градина. Късмет в начинанието!

Статията е прегледана 17749 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 margarita koleva teneva (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 14 януари 2014 в 01:20

Прекрасна статия...

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook