Пустинна зелка (Kalanchoe thyrsiflora)

Пустинна зелка (Kalanchoe thyrsiflora)

Семейство Дебелецови (Crassulaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 27 септември 2013 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                        
Разсаждане                        
Цъфтеж              

Пустинната зелка е сукулентно растение, което произхожда от Южна Африка. Разпространено е в Южна Африка, Азия и остров Мадагаскар. В родината си достига диаметър и височина от почти 1 метър. Образува розетка от големи, кръгли и месести листа със сиво – зелен цвят и червен кант. Цветовете са дребни с жълти извити листенца и се появяват от февруари до юни. Цъфтежът може да продължи много дълго време и в крайна сметка растението след това умира.

Място: Както повечето сукулентни растения, така и пустинната зелка обича светлината. Осигурете директно слънчево греене, за да се радвате на здраво и красиво растение. През зимата температурата не бива да пада под 15 градуса.

Грижи: Поливането на пустинната зелка следва да бъде пестеливо, като през горещите летни дни повайте не повече от 1 – 2 пъти седмично, а през зимата ограничете поливането до поддържане на лека влажност на почвата. Подходящият за отглеждане почвен субстрат трябва да бъде с много добра въздухо- и водопропускливост. Задържането на вода е пагубно за пустинната зелка. Субстратът най-често съдържа листовка, чимовка, торф, добре угнил оборски тор и пясък в равни части. Направете и добър дренаж на дъното на съда за оттичане на излишната вода. Можете да използвате керамзит или натрошена керемида.

Размножаване: Размножаването на пустинната зелка е вегетативно с листни резници и по-рядко със семена.

Съвет на градинаря: Характерният за пустинната зелка червен кант по периферията на листата се постига с много слънце. Ако растението не е на директно слънце, листата му ще си останат зелени. При много интензивно слънце и добри условия на отглеждане е възможно да постигнете изцяло червени листа.

Статията е прегледана 7777 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook