Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Цветята през април

Цветята през април

Публикувано от на

Последна промяна на 04 май 2015 г.

Цветята през четвъртия месец на годината се събуждат за нов живот. Времето, макар и топло е доста лъжовно, тъй като април може да бъде пълен с изненади: характерни са сланите, които могат за попарят рано изкараните на балкона или в градината цветя: цветовете на овощните дръвчета за измръзнат; младите стебла на зеленчуците да повехнат заради променливото време. Месец април е характерен с доста големи температурни амплитуди, слънцето понякога не се показва с дни, излизат и силни ветрове.  Не случайно денят на лъжата е 1 април.

Април е месецът с ключово значение за цветята в дома и градината. От това какво, кога и как ще свършим зависи дали ще се радваме на изобилие от цветове и зеленина през лятото.

Сега е времето да прекопаем почвата в градината. Тя трябва да бъде рохка, с добра въздухо- и водопропускливост. Добре е и да я обогатим с хранителни вещества, като най-удачно и естествено е да направим това  с добре угнил оборски тор. Дозата е около 2 -3 кг. на квадратен метър. Важно е обаче да се знае, че торенето с оборски тор не е подходящо за местата, където ще сеем цветя директно в градината!

Декоративните храсти се почистват от счупените клонки, а сгъстените и стари разклонения се изрязват. Някои декоративни храсти през април са пред цъфтеж, като лоницерата, форзицията, юпонската дюля и др. Почвеният субстрат около тях освен да се почисти от старите листа, следва и да се подхрани с добре угнил оборски тор. Ако смятате да оформите пътеките с чемшир, имайте предвид, че при засаждането му трябва наторите. След засаждането, чемширът се полива. Старите чемширени композиции се подрязват и оформят.

Петуниите, така популярни у нас, се засаждат в градината или в балконските сандъчета през втората половина на април. За да се радвате на цветове от май до октомври, следва да сте засяли семената в топли парници през февруари – март. Бъдете много внимателни при изнасянето на петуниите на открито. Следете дългосрочните прогнози на времето, за да не отиде труда ви на вятъра. Много важна стъпка преди изнасянето на открито е закаляването на разсадите. Започнете да ги изнасяте на открито през деня за по няколко часа, докато растенията свикнат с времето навън. Ако сте закупили готови разсади от градинските центрове, можете да ги засадите директно на балкона или в градината, тъй като те следва да са закалени.

Цинията също се засажда през април. Ако го направим в края на месеца, ще се радваме на цветове през цялото лято. Тези цветя достигат височина до около 40 см. и са много подходящи както за създаване на цветни туфи сред тревните площи, така и за оформяне на бордюри около пътеките. Цинията е лесна за отглеждане и подходяща за начинаещи градинари. Единственото нещо, което цинията не понася са ниските температури. Затова се уверете, че не предстоят температури под 5 градуса.

За есенен цъфтеж на хризантемите, разделете коренищата на старите растения. От големината на отделните части зависи колко стебла ще имат новите цветя. Този начин е особено подходящ за размножаване на дребноцветните хризантеми, които зимуват на открито. Друг подходящ начин за размножаване е чрез стеблени резници през февруари.

През април се садят и гергините. Добре е са високостеблените сортове да осигурим подпори, като първо забийте в почвата подпорите и след това засадете луковиците на дълбочина  около 10 см. Така няма опасност да нараните луковиците.

Шибоите можете да засадите в средата на април, тъй като те понасят пролетните застудявания без особени проблеми. Съобразете разстоянието между тях в зависимост от това дали израстват като храсти или са едностеблени. При едностеблените шибои засадете пикираните разсади през 15 см., а останалите през 20 – 25 см.

Специални грижи се полагат и за тревните площи, които като начало следва да се окосят ниско. Това се отразява много стимулиращо на растежа на тревата дори и там, където тя е по-рядка. След окосяването, тревата се събира. Окосената трева се полива и подхранва с бедни на азот торове.
С гребло леко се разрохкват местата, останали с малко или никаква трева и се засяват гъсто със семена. Отгоре се поръсват добре с пресята компостирана пръст и се притъпкват  леко с крива лопата. Полива се редовно до поникването на тревата.

Април е месецът на голямото прЕсаждане. Често термините прЕсаждане и прИсаждане се бъркат, но прехвърляното на растенията в нови съдове с нова почва е прЕсаждане. Най-удачното време за пресаждане на цветята е началото на вегетацията. За пресаждането като периодичност няма правило и е различно за различните видове. Преди пресаждане е добре да полеете и да изчакате час - два почвата да поеме влагата. С такава почва се работи по-лесно и самата почва не се „разпада“. Винаги правете добър дренаж за оттичане на излишната вода през отворите на съдовете. Друга добра практика е да пресаждате в малко по-големи съдове и да разбутвате минимално корените на растенията. Така намалявате стреса за растенията и опасността да ги загубите след пресаждането. При всички случаи прегледайте корените и изрежете изсъхналите и изгнилите. След пресаждането полейте обилно. Излишната вода ще изтече през дренажните отвори. Пресаждайте в топли дни!

Написаното в тази статия е твърде малка част от това, което трябва да направите през април за цветята в дома и градината. Всяко растение си има своите специфични изисквания и това трябва да бъде основното, от което следва да се ръководите. При всички случаи ви чака много работа. Запретвайте ръкави!

Статията е прегледана 13624 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 sofiata6eva@abv.bg (Регистриран потребител)

Публикуван на 20 април 2015 в 22:35

Много полезни и добри съвети. Благодаря!

#2 Лоренция (Регистриран потребител)

Публикуван на 09 юни 2015 в 20:40

Благодаря за съветите

#3 ypanova (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 04 април 2017 в 08:19

кога ще спорете да продавате холандски ГМО-та?

#4 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 04 април 2017 в 08:45

Това каква връзка има със статията?

#5 dorakamenova (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 04 април 2017 в 13:08

Има връзка, защото холандските луковици и цветята изобщо цъфтят само един сезон

#6 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 04 април 2017 в 15:11

г-жа Каменова,
В статията никъде не се споменава от къде да се набавят цветята. Всяко от изброените в статията цветя може да се закупи на българския пазар от български производители. Какво общо имат тук холандците?

#7 dorakamenova (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 04 април 2017 в 20:00

Холандците нямат нищо общо - написах го по повод коментар № 3. А иначе сайтът е много полезен!

#8 амфибиозо (Регистриран потребител)

Публикуван на 05 април 2017 в 00:16

Необходимо е старание за набиране на опит в градинарството и цветарството. Тук се борави с живи организми, не виртуални.....

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook