Галерия
Левизия, Люизия (Lewisia cotyledon)

Левизия, Люизия (Lewisia cotyledon)

Семейство Тученицеви (Portulacaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 21 април 2013 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                    
Разсаждане                    
Цъфтеж                    

Род Левизия е представен от около 20 вида вечнозелени сукулентни растения, разпространен в Северна Америка от южните части на Британска Колумбия до Калифорния. В естествена среда Левизията не е открита на други места. Носи името на  известния английски изследовател Мериветра Леви. На височина достига до 30 см., а диаметърът на листната розетка достига до 10 см. Листата на левизията са удължени, заоблени при върха, често с накъдрена периферия, месести, тъмнозелени, с дължина от 3 до 10 см. Периодът на цъфтеж е от май до юни, като цветовете са разположени на цветоносно стебло с височина около 30 см. и са обагрени в бяло, розово или оранжево. Големината на цветовете е около 2.5 – 3 см.

Място: Левизията не обича директните слънчеви лъчи. Независимо дали ще отглеждате тези цветя в градината или на балкона, изберете шарена сянка или източен прозорец, ако е в стая. Левизията не е взискателна към температурата. За нашите условия е добре през зимата растението да се покрива, ако го отглеждате в градината. По принцип няма проблем с нашите зимни температури.
По отношение на поливането, левизията изисква редовно поливане, като трябва да се избягва задържане на вода в листната розетка.

Грижи: Подходящият за отглеждане на Левизия почвен субстрат следва да бъде умерено хранителен, с добра въздухо- и водопропускливост и леко кисел. Ако отглеждате в саксия или балконско сандъче, осигурете и добър дренаж на дъното за оттичане на излишната вода. Важно е да се осигури и добър дренаж на кореновата шийка и затова добра идея е по повърхността на почвата около растението да се насипе филц или дребен чакъл.

Размножаване: Лесно със семена. Семената са едри и тъмни на цвят. За да покълнат, семената имат нужда от период на застудяване. Затова най-подходящото време за засаждане е през късната есен – октомври и ноември. През пролетта левизията леко понася пикирането.

Съвет на градинаря: Левизията е подходящо растение за скални кътове и алпинеуми. Отглеждането в градината изисква повече грижи и е по-трудно, отколкото в балконско сандъче или саксия.

Статията е прегледана 11575 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Виж още ...
Коментирай статията

Коментари

#1 Стефан Балинов (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 13 октомври 2015 в 19:05

От къде мога да си закупя семена на Левизия.

#2 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 14 декември 2015 в 23:39

Съвсем скоро ще се предлагат в онлайн магазина

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook