Галерия
Мускари (Кукувиче грозде) (Muscari)

Мускари (Кукувиче грозде) (Muscari)

Семейство Лилиеви (Liliaceae (lily family))

Публикувано от на

Последна промяна на 23 април 2013 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                  
Разсаждане                      
Цъфтеж                  

Род Мускари е представен от около 20 вида пролетни луковични цветя от сем. Лилиеви. Разпространено е в Европа и Азия. На височина достига до 20 см. Листата са тъмнозелени на цвят, тънки и издължени подобно на тези на зюмбюла и синчеца. Цветовете са ароматни и са във формата на грозд, като цъфти в бяло, небесно синьо до лилаво. Като типично пролетни цветя, мускаритата цъфтят от март до май.

Място: Мускари е светлолюбиво цвете, като предпочитаното място е слънчево до полусенческо. Можете да го отглеждате както в градината, така и сандъче или саксия на балкона. Понася застудяванията без проблем.

Грижи: Поливането на мускарито, както и на останалите луковични цветя следва да бъде умерено. Почвата не бива да се оставя да изсъхва. Подходящият за отглеждането му почвен субстрат трябва да бъде с добра въздухо- и водопропускливост. Важно е и да се осигури добър дренаж за оттичане на излишната вода. Както и при другите луковични цветя, преполиването и задържането на вода е фатално.
В активния период на растеж и цъфтеж през пролетта, торете веднъж седмично с торове за луковични цветя.
В градината мускаритата могат да растат на едно място без пресаждане 5 - 6 години. Добре е след това да ги пресадите, защото започват да губят декоративните си качества.

Размножаване: Чрез семена или чрез разделяне. Семената се сеят през есента в съдове, които през зимата се поддържат леко влажни и се съхраняват на хладно. През пролетта младите растения се пренасят в градината или на балкона. Размножаването чрез разделяне също се прави през есента.
Луковиците на мускарито са дребни, с яйцевидна форма и размери 2 – 3 см. Обвити са в светли люспи подобно на чесъна. Ако сте закупили луковици през есента, засадете ги плитко в сандъчет, като покриете луковиците с 2 – 3 см. почва., полейте и съхранявайте на хладно. Поддържайте почвата съвсем леко влажна.

Съвет на градинаря: Мускари много добре се комбинира с лалета и нарциси. Лесни за отглеждане цветя и подходящи за начинаещи градинари.

Статията е прегледана 14614 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook