Галерия
Аубриета, аубриеция (Aubrieta hybrida)

Аубриета, аубриеция (Aubrieta hybrida)

Семейство Кръстоцветни (Brassicaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 02 май 2013 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                    
Разсаждане                    
Цъфтеж                  

Аубриета (Aubrieta hybrida) е род многогодишни тревисти растения, които произхождат от Южна Европа и Мала Азия. В диво състояние се срещат и в България. Зимоустойчиви цветя, подходящи за външно отглеждане в България.  Листата са дребни, назъбени и покрити с власинки, а стеблото е полегнало и силно разклонено. Цъфти от април до юни с дребни цветове с размер около 1 – 1.5 см., обагрени в розово, синьо и виолетово, като цъфтежа е обилен и цветовете напълно покриват листната маса. Ако желаете бърз почвопокривен ефект, Аубриета е едно от най-подходящите цветя – една едногодишна туфа покрива радиус от 30 - 40 см. На височина достига до 15 см.

Място: Основен фактор за здрава и красива Аубриета в градината или балкона е светлината. Тези цветя изискват директно слънчево греене и затова мястото им е в най-слънчевата част от градината или балкона. Подходящият температурен диапазон е от -15 градуса през зимата до +35 градуса през лятото, което прави тези цветя изключително лесни за отглеждане и подходящи за нашите географски ширини.

Грижи: Аубриетата не е взискателна към поливането. Издържа на засушавания. Поливането като цяло следва да бъде умерено. Почвеният субстрат задължително трябва да бъде с много добра въздухо- и водопропускливост, варовит и беден на хранителни вещества. Осигурете и добър дренаж за оттичане на излишната вода.
След преминаване на цъфтежа, листата като цяло пожълтяват. В този момент е добре да я подрежете умерено. Така в края на лятото, Аубриетата започва да наддава на листна маса и мястото се покрива със зеленина.

Размножаване: Аубриетата се размножава лесно със семена, засети директно в градината през есента. Покрийте почвата с тънък слой пясък.  Може да се размножи и вегетативно. При размножаване със семена имайте предвид, че първата година не цъфти така обилно. На истинската красота на тези странно непопулярни цветя можете да се насладите през втората година.

Съвет на градинаря: Аубриетата е много подходяща за алпинеуми и бордюри, комбинирана с други пролетни цветя: иглика, луковични цветя, алисум и др. В градината се използва и за озеленяване на каменни зидове и подпорни стени, по които се спуска много ефектно. Много лесни за отглеждане цветя от неопитни градинари.

Статията е прегледана 18494 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

#1 hkhristov (Регистриран потребител)

Публикуван на 29 ноември 2016 в 15:13

От написаното се разбира, че растението е покривно.Ако се засади в сандъче ще прояви ли каскадност? А катери ли се?

#2 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 29 ноември 2016 в 20:58

Не, няма да прояви. Каскаден ефект има по каменни стени, но трябва да има в какво да се захване. В сандъче просто ще го превземе цялото и толкоз.

#3 hkhristov (Регистриран потребител)

Публикуван на 30 ноември 2016 в 11:04

Благодаря

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook