Натурализиране с нарциси

Натурализиране с нарциси

Публикувано от на

Последна промяна на 04 май 2013 г.

В най-общи линии натурализирането е начин на засаждане на растенията, целящ да наподобява естествения дизайн на природата. Преди да изясним как се прави, трябва да си отговорим на въпроса какво точно искаме и какво си представяме под натурализиране. Макар в представите на всеки любител на пролетни цветя веднага да се появяват картини на онези прекрасни холандски полета с хиляди цъфнали нарциси, вдъхновили английския поет Уилям Уърдсуърт, на всички е ясно, че това е непосилна задача, а и не отговаря на идеята за натурализиране.

Идеята за тази статия беше породена от история за жена, решена да постигне ефекта на природен дизайн. Закупила няколкостотин луковици и според описанието ги разхвърлила из двора си по метода “където паднат”, както най- често се случва в природата. Всичко било хубаво и красиво когато луковиците зацъфтели, но заедно с нарцисите растяла и тревата. В един момент цветята прецъфтели, а тревата ставала все по-голяма и буйна. Жената не можела да я окоси, защото щяла да отреже и листата на нарцисите, а така те няма да могат да съберат енергия за догодина и цъфтежът им през следващия сезон ще е под въпрос. Горчивият опит ú дал ценен урок. На следващата година жената засадила растенията на малки групи около дървета и големи камъни, по места, на които не расте много трева, няма нужда от косене и където не се преминава често.

Ако трябва да дадем определение за натурализиране, то звучи горе долу така. Засаждане на растения (луковични) в група или масиви, така че да изглеждат като естествено растящи и част от заобикалящата ги среда.

Много е важно да подберем видове и сортове, които са най-подходящи за ареала, който ще заемат. Тези растения трябва да се размножават по естествен начин, без пряката намеса на човек. Най-подходящи са старите сортове нарциси, като “Dutch Master”, “King Alfred”, “Carlton”, “Mount Hood”, един от любимите ми хибриди е „Ice Follies”.

Натурализиране с нарциси

През 1953 селекционерите от “Konynenburg & Mark” представили ранноцъфтящия нарцис “Ice Follie”. Регистриран e в Дивизия 2 - Long Cup/ Дългочашкови. Има жълта-кремава чашка, която изсветлява с времето. Венчелисчетата са бели, около 3 пъти по-големи от чашката. Стеблото стига до 40-45 см и цъфти само с 1 цвят. Всяка луковица пуска по няколко дълги, тънки листа оцветени в тъмно зелено. Този нарцис е много подходящ и за форсиране и рязан цвят. Прекрасен хибрид, препоръчвам ви го горещо.


Тези сортове са високи и не са подходящи за алпинеуми, така че ако имате по-каменисти участъци, които искате да натурализирате, използвайте мини нарцисите като “Tête-atête”, “February Gold”, “Jack Snipe”, “Peeping Tom”. Един много добър избор е хибридът “Jet Fire”.

Натурализиране с нарциси

При избора на място трябва да се водите от няколко правила. Да не се минава често върху мястото, където ще засаждате растенията, да не се нуждае от косене, да има добра отцедливост на почвата, както казват холандците: „Нарцисите не обичат да са им мокри краката”. Избирайте места покрай дървета. Пролетта те още няма да са се раззеленили и нарцисите ще имат достатъчно светлина, за да се развиват добре, а в последствие тревата няма да е толкова буйна под сянката, която ще се спусне от короните на дърветата, така че няма да има нужда от косене. Избирайте слънчеви места. Нарцисите обичат слънцето и ще ви възнаградят щедро за слънчевите лъчи, които им осигурите.

Снабдете се с поне две дузини луковици, на много места ги продават в мрежички по 25- 50. Огледайте ги дали са здрави, с твърди люспи и без следи от изгниване или натъртвания. Ако сте ги купили в края на лятото или началото на есента, изчакайте, докато температурите паднат под 15 градуса, но не чакайте прекалено дълго, за да не се окаже, че сте закъснели, температурата е паднала под нулата и земята е замръзнала.

Има няколко метода на засаждане. Първият е с помощта на лопата. Ако има слой трева, отрежете едно парче с ширината на лопатата или малко по-голямо и го повдигнете, така че горният слой да се „отлепи” от земята. На освободеното място изкопайте дупка с дълбочина около 30 сантиметра. Ако почвата е добре отцедлива, дупката не е нужно да е толкова дълбока, ако не е обаче, на дъното ú сложете дребен чакъл или камъчета. Засипете ги с микс от компост и пясък 50 на 50, така че да останат поне 20 сантиметра от дупката. Поставете 3-5 луковици с нослетата нагоре, ако не сте сигурни как точно да ги поставите, просто ги „търкулнете” вътре. Когато дойде време, растението ще намери правилния път към овърхността.

Някои препоръчват преди да се поставят луковиците да се натори с бавнодействащи изкуствени торове или с естествени торове като костно или месно брашно (Bone Meal). Торовете се разбъркват с почвата под луковиците, преди те да се засадят. Дори и без торове обаче, луковиците имат всичко необходимо за да цъфнат на пролет.

Много е възможно химикалите на изкуствените торове да изгорят младите коренчета на луковиците, ако дозировката не е правилно измерена, а костното брашно има силна миризма, която дори под земята привлича кучета, които могат да изровят луковиците в търсене на храна.

След като поставите луковиците на дъното на дупката, не е необходимо да спазвате някакво разстояние между всяка една от тях, природата не ги подрежда на 10 или 15 сантиметра. Засипете ги с изкопаната вече пръст и отъпчете. Върнете обратно парчето трева, което в началото сте изрязали и полейте хубаво с вода. Ако луковиците са по-дребни, примерно ако сте ползвали миниатюрните видове, може първоначалната дупка да е само 20 сантиметра дълбока. За да постигнете желаният ефект, засаждайте луковиците в групи, а не в линия. Засаждането в линия се използва за лехи и бордюри, дори и при арт инсталации, но в натурализирането на площи, този метод ясно показва намесата на човешка ръка.

Натурализиране с нарциси
Представете си и подравнете е “Сайтспецифик” инсталация, базирана на труд с общи усилия по проект на Сюзан Скарсгард, преподавател в Мичиганския университет “Николас Арборктам. Този проект разцъфва за първи път през Март 2004. 150 доброволци се включват е засаждането на 20 000 жълти нарциси в линия, с дължина от над 800 метра, пресичаща заобикалящата среда и вдъхновяваща съзерцанието.

www-personal.umich.edu/~sskarsga/


Друг метод ,който можете да ползвате за засаждането на луковиците, е чрез садило. За целта ще ви е нужно садило с дълга дръжка, тъй като количеството на луковиците не е малко и ще изисква по-сериозни физически усилия. С помощта на уреда се правят малки дупки с големината на една луковица, в дупката се смесва малко пясък и компост на дъното , поставя се луковицата отгоре и дупката се засипва с извадената пръст. След засаждане мястото се полива.

Така засадени растенията могат да останат 4-5 години без да се вадят. Всяка година броя им ще се увеличава защото те се самовъзпроизвеждат, както чрез семена, така и вегетативно. Когато видите че туфата е станала прекалено голяма, извадете я и разделете, така ще дадете повече пространство на луковиците и ще подпомогне по-доброто им развитие.

Можете да торите когато цветоносите са образували пъпка и са готови да цъфтят и второто торене след прецъфтяване. Премахнете семенните кутийки, ако не искате семена. Така ще позволите на луковицата да събере цялата енергия в себе си за следващият сезон, вместо да я изхаби за семената. Торете с естествени торове, средно до бързо усвояеми. Запомнете, че нарцисите не обичат прясната оборска тор. Ако се използва оборска тор, то тя трябва да е добре угнила и престояла поне 2 години. Използвайте торове с по-малко количество Азот и по-голямо на Фосфор и Поташ (Калиевият карбонат). Не прекалявайте. Преторяването може повече да навреди от колкото липсата на такова изобщо.

Можете да комбинирате с няколко вида нарциси, както и в миксирането с други пролетно цъфтящи луковични растения. Мускарито е прекрасен партньор на жълтите нарциси. Можете да се спрете и на други растения като: Кокичета, Хинодокс (Chinodoxa), Минзухари (всички видове), Ириси джуджета (Iris reticulata), Лалета (tarda или джуджета), Анемоне, Сцила/синчец (Scilla siberica), Пушкиния (Puschkinia), Ходжово лале (Fritillaria), Еритониум (Erythronium).

Статията е прегледана 10396 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook