Керия (Kerria japonica)

Керия (Kerria japonica)

Семейство Розоцветни (Rosaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 05 май 2013 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                        
Разсаждане                        
Цъфтеж                    

Род Керия (Kerria) е представен от един единствен вид – Японската керия (Kerria japonica). Представлява много красив листопаден храст, който достига височина до 2 – 3 м. Родината на керията е Китай, Япония и Корея, но успешно може да се отглежда в България при осигурени влажна и добре дренирана почва на слънце или полусянка. Листата са с дължина около 10 см., яйцевидни, издължени и назъбени, от горната страна гладки, а отдолу мъхести. През пролетта и лятото листата са светлозелени, а през есента - ярко жълти. Цъфти през април и май с красиви златисто – жълти, кичести и ароматни цветове. През есента може да ви зарадва с втори цъфтеж. На пазара могат да се намерят две декоративни форми:

Kerria japonica “Pleniflora” достига височина от 2 м. и е по-ефектната с гъсти, кичести и ароматни цветове;
Kerria japonica “Pleniflora”

- Kerria japonica “Albomarginata” е храст джудже, като характерни за нея са листата с бяло по края.
Kerria japonica “Albomarginata”

Място: Успешно може да се отглежда в България при осигурени влажна почва и обилно слънце. Почвата следва да има добри дренажни свойства. Развива се и на полусянка, но цъфтежа не е така обилен. Добре е мястото, където ще отглеждате Керия да е защитено от студени ветрове.

Грижи: Почвата следва да бъде богата на хранителни вещества и да се поддържа умерено влажна. На постоянното си място се засажда или през ранната пролет или през есента около месец и половина преди сериозните застудявания.
За да придадете компактен и оформен вид на Керията, през пролетта следва да я подрежете преди започване на сокодвижението. Така се стимулира и развитието на нови клонки. След преминаване на цъфтежа, 4 – 5 годишните филизи се подрязват до основата. След подрязването се наторява с комплексни торове, като не е препоръчително торене с органични.

Размножаване: Керията се размножава с вкоренени резници по време на цъфтежа или чрез разделяне през есента.

Съвет на градинаря: При много студени зими има опасност от измръзване на младите клонки. Можете да покриете храста, като осигурите циркулация на въздуха отдолу.
Керията е устойчива на замърсен градски въздух, което я прави популярно растение в парковото озеленяване. Подходяща е и за живи плетове.

Статията е прегледана 7617 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook