Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Галерия
Пулсатила (Съсънка, Котенце) (Pulsatilla vulgaris)

Пулсатила (Съсънка, Котенце) (Pulsatilla vulgaris)

Семейство Лютикови (Ranunculaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 06 май 2013 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба              
Разсаждане                        
Цъфтеж                    

Пулсатила (Pulsatilla vulgaris) е род, представен от 33 вида многогодишни тревисти растения. Популярни са и като Съсънка и Котенце В естествена среда Пулсатилата се среща в Северна Америка, Европа и Азия. На височина достига до 20 – 30 см., а настрани се разпростира до 30 – 40  см. Листата са събрани в приосновна розетка и са силно нарязани. Цялото растение е покрито с фини власинки. Цъфти рано през пролетта основно в лилаво, но на пазара се предлагат култивирани форми и в бяло и червено. Цъфтежа е много продължителен (около 2 месеца), а едно възрастно растение дава до около 40 цвята.

Място: Подходящото място за отглеждане на Пулсатила е огряното от директните слънчеви лъчи място. По отношение на температурите, тези цветя не са претенциозни.

Грижи: Не изисква никакви особени грижи. Почвата следва да бъде с добри дренажни свойства и леко алкална реакция. Тъй като в България се среща по ливадите и ниските места на почти всички планини, Пулсатилата не се нуждае от специален режим на поливане, което я прави изключително лесна за отглеждане.

Размножаване: Безпроблемно със семена. Семената се накисват за 24 часа във вода и се засяват през май – юни в градината или януари - април за разсади. Семената се покриват със съвсем тънък слой торф и през първите две седмици се поддържа температура около 5 градуса. За това време семената покълват. След покълването, увеличете температурата до 18 – 20 градуса.

Съвет на градинаря: Пулсатила са много подходящи цветя за скални кътове и алпинеуми, лесни за отглеждане от неопитни градинари.

Пулсатилата е отровна!

Статията е прегледана 6723 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook