Биденс (Bidens)

Биденс (Bidens)

Семейство Сложноцветни (Asteraceae (остар. Compositae))

Публикувано от на

Последна промяна на 07 май 2013 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                    
Разсаждане                    
Цъфтеж              

Биденс (Bidens) е род едногодишни и двугодишни цветя, представен от около 200 вида с произход Мексико. Популярни цветя в парковото озеленяване, както и за градината и балкона. Цъфти през лятото и есента до падането на първите слани с красиви жълти цветове с форма на звезда. Цъфтежа на Биденса е дълготраен, а на мястото на прецъфтелите цветове излизат нови.  От основата на цветето излизат множество стебла. Най-популярният в момента сорт на пазара е Bidens ferulifolia.

Място: Подходящото за отглеждане на Биденс място е на директно слънце или полусянка. Не е взискателно към температурния режим.

Грижи: Почвеният субстрат следва да бъде с добри дренажни свойства. Ако отглеждате Биденс в съд на балкона, осигурете почва с добра въздухо- и водопропускливост, както и добър дренаж за оттичане на излишната вода. Поливането трябва да бъде умерено без допускане на пълно изсъхване на почвата. Добра практика е да се тори с всяка поливка с тор за цъфтящи растения, но в намалена концентрация.

Размножаване: Биденса се размножава най-лесно със семена, които се сеят в началото на пролетта. През май цветята се пресаждат на постоянните си места. Засаждат се в групи от по 3 – 4 растения през около 30 см.
Ако сте решили да презимувате вашето растение, осигурете му хладно и светло място.

Съвет на градинаря: Биденса е подходяща култура за висящи кашми заради каскадния тип растеж. Привлича пчелите и пеперудите. Най-често цветето се напада от листни въшки, но бъдете внимателни при третиране с инсектициди на цветята, привличащи пчели и пеперуди!
За да постигнете компактна форма на растеж, пензирайте Биденса няколко пъти.

Статията е прегледана 11068 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook