Нарциси Джуджета (Narcissus (dwarf))

Нарциси Джуджета (Narcissus (dwarf))

Семейство Кокичеви (Amaryllidaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 08 май 2013 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                        
Разсаждане                        
Цъфтеж                  

Миниатюрните нарциси печелят все повече фенове сред любителите на цветя по целия свят. Те са малки, симпатични, лесни за отглеждане, податливи на форсиране и безпроблемно растат в саксии при домашни условия. Официално миниатюрните нарциси нямат собствена дивизия, въпреки това в каталозите и в онлайн магазините можете да ги намерите в самостоятелна категория. Това се дължи на все по-голямата им популярност.

Джуджетата нямат точно регламентирана максимална височина, но по неписано правило такива са всички растения, които достигат не повече от 25 - 30см. Тези нарциси не са просто ниски видове, те са специално селектирани за да бъдат такива. Минитата са умалена версия на нарцисите със стандартната височина. Един от най-често даваните примери, е този с миниатюрния нарцис „Little Gem” и големият му брат „King Alfred”. Двата вида са в една и съща дивизия и притежават идентични белези. Единствената разлика е в размера. За да се избегнат грешки, селекционерите предпочитат да дават нови имена на дребосъците вместо да ги наричат “мини” версия на някои вид. Например ”Mini King Alfred”, въпреки че някой търговци си позволяват да ги наричат точно така. Най - известни сред джуджетата са видовете: Golden bells, Hawera, Мinnow, Rip van Winkle, Sun Disc, Tête-a-tête.

Ако нямате градина и искате да доведете пролетта в дома си, тези джуджета са най-подходящи за отглеждане в саксия. Всъщност те се чувстват най- добре именно в съд за цветя.

Направете си микс от две части почва и една част промит пясък. Добрият дренаж е задължителен за нарцисите. Поставете на дъното на саксиите дребен чакъл, мозайка или начупени парчета от стари керамични саксии за да подобрите оттичането на водата от съда. Изберете хубави и здрави луковици. Да не са омекнали, плесенясали или с наранявания. Напълнете саксиите до 2/3 от обема им и поставете луковиците с нослетата нагоре. Насипете почва върху тях, така че да ги покрие. Дори и да се виждат малко връхчета, не се притеснявайте от това. Важно е обаче да оставите поне 1 пръст разстояние от почвата до ръба на саксиите, така че когато поливате да не се излива водата навън.

Дръжте саксията на хладно място (да не надвишава 5 градуса), поне докато не се покажат първите листа. Задължително поставете маркер с името на растението, което засаждате. Така няма да се чудите какво има в тази саксия след време. Торене – преди цъфтеж с торове 0-0-10, а след прецъфтяване с 5-10-10.
След прецъфтяване, премахнете семенната кутийка и оставете листата докато не пожълтеят и отмрат. След това извадете луковиците, почистете ги от почвата, оставете ги ден-два на сянка и приберете на хладно и проветриво място до есента, когато ще можете да ги засадите отново.

Статията е прегледана 4096 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook