Галерия
Кандилка, Кошничка, Аквилегия (Aquilegia)

Кандилка, Кошничка, Аквилегия (Aquilegia)

Семейство Лютикови (Ranunculaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 09 май 2013 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                    
Разсаждане                        
Цъфтеж              

Кандилка (Aquilegia) е род многогодишни цветя, представен от около 60 – 70 вида. Името на растението на латински означава „събираща водата“, а българското Кандилка е заради кандилкането (полюшването) при вятър. На височина достига до 70 см. Цъфти през пролетта и лятото с красиви цветове в бяло, розово, лилаво, жълто и синьо. Цветовете привличат пчелите и пеперудите, тъй като са богати на нектар.
В България в естествен вид се срещат два вида - Обикновена кандилка (Aquilegia vulgaris) и Жълта кандилка (Aquilegia aurea).

Място: Кандилката се развива най-добре на директно слънце, но също така може да и осигурите полусянка, особено през горещите летни дни. По отношение на температурата не е взискателна и се развива безпроблемно в България.

Грижи: Поливането на Кандилката трябва да бъде обилно. В същото време почвеният субстрат следва да бъде с много добри въздухо- и водопропускливост за оттичане на излижната вода. При отглеждане като съдова култура, осигурете и добър дренаж на дъното на съда.

Размножаване: Най-разпространено и лесно Кандилката се размножава със семена, но е възможно и размножаване чрез разделяне. При размножаване със семена имаайте предвид, че Кандилката ще зацъфти на втората година.

Съвет на градинаря: Освен за градината и балкона, Кандилката е подходящо цвете и за алпинеума. Добре се комбинира с камбанки, бергения, астилбе, анемонии, хоста, ириси, папрати и др. За продължителен цъфтеж, отстранявайте прецъфтелите цветове. 

Статията е прегледана 16271 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Виж още ...
Коментирай статията

Коментари

#1 Дафинка (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 07 март 2014 в 13:19

Първите две снимки от галерията не са на кандилки, нали? В първия момент помислих да не би да са от кичестите сортове, дъхът ми спря - ТАКАВА КРАСОТА!! В следващия видях, че не са, но красотата им продължи да ми разтуптява сърцето. Благодаря за прекрасните снимки! И за статията!!!

#2 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 07 март 2014 в 15:01

Станала е грешка. Не са кандилки. Адениуми са.

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook