Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Диплазиум (Diplazium)

Диплазиум (Diplazium)

Семейство Изтравничеви (Aspleniaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 07 юли 2013 г.

Този род обединява до 400 вида, разпространени предимно в тропическите гори, където заемат такова място, каквото видовете атириум в горите на умерените зони.

За разлика от атириума, типичните представители на който имат съвсем къси соруси, за видовете диплазиум са характерни дълги, както при асплениума, разположени по продължение на страничните жилки соруси с покривалца, прикрепени от страната на жилките. В сравнение с атириума, типичните видове диплазиум се характеризират с по-плътни и по-малко насечени листа.

Към рода Диплазиум принадлежи една от най-важните в хранително отношение тропическа папрат – Diplazium esculentum. Тя расте в Индия, Филипините и островите Фиджи – на влажни открити места. Младите сочни връхчета на листата на този вид се употребяват като салата.В умерените зони растат малко видове диплазиуми. Те обикновено са невисоки растения (15 – 20 см) с дълги, тънки, пълзящи коренища, покрити с люспи. Някои от тях са се разселили широко на територията на Евразия и Северна Америка – във влажни, обрасли с мъх гори, по каменисти сипеи, речни брегове

Статията е прегледана 3316 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook