Цистоптерис (Cystopteris)

Цистоптерис (Cystopteris)

Семейство Изтравничеви (Aspleniaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 08 юли 2013 г.

В род Цистоптерис (Cystopteris) има малко повече от 10 вида папрати, но тяхната малка бройка е компенсирана от много широкото разпространение на някои от тях. За широкото разпространение на Цистоптерисите съдейства способността им за вегетативно размножаване.

При Cystopteris bulbifera, растящи в Северна Америка във влажни гори, по оврази и варовикови скали, на долната страна на листата се образуват пъпки със сферична форма, напомнящи луковички. Пъпките се отвяват и прорастват в нови спорофити, като позволяват на това растение не само да обхваща големи площи на едно място, но и да завладява нови територии.

Cystopteris fragilis

Cystopteris fragilis населява арктическите горски райони на Евразия, Северна Америка, субантарктическите райони на Южна Америка, среща се в Гренландия, Исландия, в планините на Западна Африка, в Тасмания, в Нова Зеландия. В пределите на своя обширен ареал той винаги се стреми към умерено топъл или прохладен климат, с достатъчна влажност. Той расте обикновено в основите и в пукнатините на скалите, по речните брегове, в сенчести хвойнови гори. Среща се и на алпийски височини във високите планини в умерената зона.

Cystopteris fragilis има тънко пълзящо коренище, покрито с черни остатъци от стари дръжки на листа. Листата излизат от коренището, равномерно разпределени по него (а не на сноп). Те са неголеми (дължина 10 – 15 см), голи (без власинки), дву- или триперести. Дръжките на листата са тънки и крехки.

Сорусите са закръглени, прикрити от торбовидни, леко издути покривалца, отварящи се и изсъхващи при зрелите соруси.

Статията е прегледана 3610 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook