Woodsia

Woodsia

Семейство Изтравничеви (Aspleniaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 09 юли 2013 г.

Към рода Woodsia също принадлежат неголеми планински и скални папрати с хоризонтални къси коренища, закрепвайки се в пукнатини на скали и камъни. Дължината на листата на зрелите екземпляри от този род варира от 3 до 60 см.  Листата обикновено са тесни, плътни, при различните видове – от един до три пъти перести. Дръжките на листата на много видове имат в различна степен изразено съчленение във вид на пръстенообразно удебеление, което се явява приспособление към листопадност. Всички листа са скупчени на края на коренищата, на които при много видове има и голямо количество основи на дръжки на отмрели листа, образуващи плътна "четка".

Сорусите са разположени на краищата на жилките и са прикрити от долни (прикрепени под сорусите) покривалца, формата на които варира от група власинковидни частици, обграждащи почти плоското ложе на соруса, до големи структури във вид на блюда, прикриващи соруса отгоре. В зряло състояние сорусите напълно закриват долната повърхност на листата, напомняйки сиво-кафяво кече.

В рода Woodsia има около 25 вида, растящи по цялото земно кълбо, с изключение на Австралия и Антарктика. Около 15 вида, в това число много примитивни, растат в Азия (Хималаите, Тибет). Тази област, очевидно, се явява център на произхода на рода.

Woodsia ilvensisWoodsia ilvensis е невисока папрат, гъсто покрита със сиво-кафяви ципи и власинки. Тя е сред видовете, широко разпространени в северната умерена зона, стигащи до Арктика. Расте по покрити с мъх скални пукнатини, в основата на скали, по речни брегове, по сипеи, по гребените и склоновете на тундровите хълмове. Коренищата на тази папрат понякога плътно се преплитат и колониите от тези растения напълно закриват върховете на сухите скали и валуни.

Статията е прегледана 6451 пъти

Източници

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook