Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Gymnocarpium

Gymnocarpium

Семейство Изтравничеви (Aspleniaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 11 юли 2013 г.

Род Gymnocarpium има обособено положение в подсемейство Athyrioideae. За разлика от повечето други родове, видовете Gymnocarpium нямат покривалца. Също така, няма забележима перушинка на спорите. Но, както и много други от подсемейството, имат две свободни проводящи снопчета в основата на дръжките на листата и хромозомно число 40.

Към този род принадлежат 5 – 8 вида, разпространени в умерените области на северното полукълбо. Това са неголеми (високи 15 – 30 см) горски и скални растения с единични, равномерно разположени по коренището листа. Листата са неголеми, много нежни, опадващи през зимата.

При повечето папрати в умерената зона спороносните листа не се различават от стерилните или ако има разлика, тя е малка.

Gymnocarpium dryopteris

Gymnocarpium dryopteris

Gymnocarpium dryopteris е една от най-разпространените папрати в Евразия и Северна Америка.

Тя лесно се разпознава по своеобразната форма на листата: листната петура е разделена на 3 почти равни части, на дълги дръжки, които имат забележими съчленения в местата на съединяване с главната ос. Листът като цяло има форма на равностранен триъгълник. Коренищата са блестящи, черни, понякога разрастващи се на значителна площ, благодарение на което тази папрат се среща на големи групи в хвойнови и широколистни гори. В иглолистните гори тази папрат нерядко е фоново растение от тревистите.

Статията е прегледана 6349 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook