Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Метличеста хортензия (Hydrangea paniculata)

Метличеста хортензия (Hydrangea paniculata)

Семейство Каменоломкови (Saxifragaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 15 юли 2013 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                        
Разсаждане                        
Цъфтеж            

Това е един от най-студоустойчивите видове. Човек не може да не възкликне, като наблюдава как ден след ден краските на цветовете се сменят от чисто бяло към топли нюанси на розовото. За жалост много разсадници продават само дървета от сорта ‘Grandiflora’. Грандифлората е забележителна с изобилието от стерилни цветове с големи подцветници в конично оформено съцветие. Малък е обаче броят на производителите, търговците на дребно и озеленителите, открили прекрасните сортове, селекционирани към момента. Освен това, не е необходимо непременно да си купите дърво, за да сте сигурни, че ще изглежда красиво. Всъщност цветовете на растението изпъкват по-ярко, ако се отглежда като храст.

Метличеста хортензия (Hydrangea paniculata)

Студоустойчивост: USDA Zone 4 (-35 градуса).
Време на цъфтеж: от средата на лятото до първите студове.
Багра на цветовете: двуцветна - бял цвят, който постепенно порозовява, без оглед на pH на почвата.
Цвят на листната маса: зелен
Цвят през есента: Зелено с лек жълт нюанс. Понякога цветът варира от червеникав към винен.
Височина: 1,80 – 2,50 м.
Изложение: От слънчево до шарена/частична сянка.
Почва: Вирее добре на глинеста почва. В сравнение с всички хортензии най-силно приспособимо към различни видове почви.
Растението понася добре градско замърсяване и не може да загине лесно.
Поливане: Умерена влажност. Няма такава зависимост от поливането, като Hyd. Macrophylla. Издържа и засушаване.
Дива форма: Няма.
Тип: Широколистно.
Предназначение: За групи или масиви от многогодишни растения или бордюри от същия вид храсти, преграда около замърсен път или жив плет, контейнери със смесени групи, рязан цвят.
Подрязване: Най-добре е да се извършва рано напролет. Цъфти на тазгодишни леторасти. Добре понася силното подрязване и всъщност подрязването на растението от 1/2 до 1/3 от първоначалния обем води до наедряване на цветовете. Може да се подреже и през зимата, но защо да пожертваме красивата гледка на снега, покрил изсъхналите цветове?

Някои селекционирани сортове, особено ‘Limelight’, са прекрасни за жив плет.
Метличеста хортензия (Hydrangea paniculata)
Limelight Hydrangea като жив плет до пътя

Особено красив е хибридът ‘Pinky Winky’, който има големи, но нежно дантелени цветове. Съчетанието от фертилни и безплодни цветчета му придава този интригуващ вид. Това е един от хибридите, които разцъфтяват най-рано и цветовете наедряват с напредването на сезона. Това прогресивно нарастване води до интересна двуцветна комбинация, тъй като по-старите цветове се обагрят в тъмнорозово, докато новите разцъфтяват в бяло.

Метличеста хортензия (Hydrangea paniculata)

‘Quick Fire’ е друг селекциониран сорт, който започва да цъфти в края на юни – началото на юли. Цветовете не са толкова перести, като при сорта ‘Kyushu’, но не и толкова гъсти, като при P. Grandiflora. При съчетаване с други разновидности периодът на цъфтеж може да се удължи до над три месеца.

Метличеста хортензия (Hydrangea paniculata)

Други нови сортове включват ‘Little lamb’, с гъсто изкитени безплодни цветове, събрани в дребни топчести съцветия. Храстчето достига височина от около 0.90 – 1,20 м и е прекрасно за жива ограда около дома. Есенно време цветовете порозовяват и краските им стават наистина възхитителни.

Метличеста хортензия (Hydrangea paniculata)

Вероятно най-вълнуващите новини относно Hydrangea paniculata касаят два нови и доста различаващи се хибрида. Сортът ‘Limelight’ е разкошна нова селекция от Холандия с изящни зелени цветове в хладен оттенък. Цветовете са едри и се извисяват на силни стъбла, което ги прави наистина внушителни. Цветът може и да изглежда странен, но дори само да зърнете растението, веднага разбирате, че то прекрасно се съчетава във всяка градина или ландшафт. През есента яркозелените цветове едновременно се обагрят в розово, виненочервено и зелено.

Метличеста хортензия (Hydrangea paniculata)

Hydrangea paniculata ‘The Swan’ (Лебед) е нов сорт от Белгия. Тя се отличава от всички останали хортензии с размера на подцветника, който може да покрие човешка длан. Невероятен хибрид за рязан цвят, аранжировки от сухи цветя или за градината. Имайте предвид, че в ранния етап от развитието си ‘лебедът’ (The Swan) е същинско грозно пате и му трябват няколко години, за да съзрее до пълния си блясък.

Метличеста хортензия (Hydrangea paniculata)

Статията е прегледана 7731 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 Мария (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 02 април 2015 в 14:42

Някой знае ли кои разсадници в София предлагат този храст?

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook