Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Тератофилум (Teratophyllum)

Тератофилум (Teratophyllum)

Семейство Изтравничеви (Aspleniaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 15 юли 2013 г.

Тенденцията към хетерофилия в подсемейство Lomariopsidoideae е най-изразена в рода Тератофилум (Teratophyllum), чиито видове, освен нормални перести стерилни и фертилни листа (акрофили), винаги образуват в основата на коренището особени, обикновено двуперести листа – батифили.

Към рода Тератофилум (Teratophyllum) принадлежат 12 вида пълзящи папрати, растящи в Югоизточна Азия, Нова Каледония, Австралия, Полинезия.

Видовете Teratophyllum започват живота си на почвата или в самата основа на стволовете на дърветата в много влажни сенчести гори. Отначало това са неголеми папрати с тънки коренища, носещи съвсем малки листа. С растежа коренището започва да се издига по ствола на дървото, захващайки се за кората с помощта на корените и образува обикновено притиснати към ствола батифили. Когато достигне значителна височина, коренището образува листа със съвсем различен вид – разпрострени хоризонтално, перести, по-твърди и по-големи. Още по-високо, на височина 10 – 15 м, могат да се появят фертилни листа – със съвсем тесни сегменти, образуването на които особено е способствано от сух период. Разположението на спороносните листа на голяма височина е благоприятно за разсейването на спорите.

Друга характерна особеност на листата на тератофилума се явява наличието на съчленения на сегментите към главната жилка, позволяващи на растението при дефицит на влага с лекота да “хвърля” част от листата си за намаляване на изпаряващата повърхност.

Teratophyllum wilkesianum

Тератофилум (Teratophyllum)

Статията е прегледана 2306 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Препоръчваме ви да прочетете

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook