Университетска ботаническа градина

Университетска ботаническа градина

Публикувано от на

Последна промяна на 20 юли 2013 г.

Голяма част от жителите  и гостите на София знаят, че в самото сърце на града има тих цветен оазис, където могат да избягат от шума и глъчката и да се насладят на спокойни моменти в компанията на голяма колекция растения, много от които не могат да бъдат видени по нашите ширини.

Университетската ботаническа градина в София е едно от трите звена на университетските ботанически градини в България. Другите две са Ботаническите градини във Варна и Балчик.
Съгласно Закона за Биологичното разнообразие, Ботаническа градина е институция, която поддържа колекции от живи растения за нуждите на експерименталните ботанически изследвания, естественонаучното и природозащитното образование и възпитание. Тя е място, където се отглеждат, категоризират и документират цветя и растения с научна цел.

Университетската Ботаническа Градина в София е създадена през XIX век от професора по Ботаника Стефан Георгиев. Намира се в централната част на града, недалеч от Софийския Университет, в непосредствена близост до паметник Васил Левски. Площта на ботаническата градина е около 5000 кв.м., от които близо 500 кв.м. са оранжерии. Тук се отглеждат над 1500 вида растения, сред които и доста екзотични красиви тропични растения, кактуси, орхидеи, папрати, бромелии и др. Градината работи целогодишно и често е използвана за провеждане на открити уроци и упражнения по ботаника за студенти и ученици.

Ботаническата градина носи името Университетска, защото е създадена към Софийския университет. Тя е първата ботаническа градина от съвременен тип в България и е връстница на една по-романтична София. При основаването й през 1892 година с изтънчена церемония княз Фердинанд поставя златна монета в корените на първия засаден дъб. Днес дървото отдавна е чукнало стотака и клоните му хвърлят сянка над почти цялата външна част, а по внушителност го настига само метасеквоята, която е донесена през 1947-ма г. чак от Сечуан. След главозамайващи експедиции и обмен на семена, сега ботаническата градина приютява над 1500 растителни вида, събрани на 5 декара.

През 1889 г. назначеният от общината градски градинар и паркостроител швейцарецът Даниел Неф, огражда мястото около Докторския паметник, наричано първоначално площад „Цар Освободител“, и го залесява с храсти и цветя.

Именно неговият син – Карл Неф, през 1892 г. създава в двора на Първата мъжка гимназия, превърната във Висше училище, ботаническа градина към специалност “Ботаника” при Университета. В нея се водят занятията на студентите. Около 1896 г. започва преустройство на градината около Докторския паметник във втора ботаническа градина. Определя се подходяща растителност, проектират се нови алеи и кътове, прави се алпинеум.
Засадени са множество дървета, храсти и растения, доставени от чужбина. Мястото е отстъпено на Университета от Столичната община, при условие градината да е достъпна за посещения от гражданството. Поради липсата на средства за поддръжка на две градини, през 1936 г. Университетът връща градината на общинската управа. За университетски нужди остава ботаническата градина в двора на Първа мъжка гимназия, развита като разсадник и цветарник.

Университетската Ботаническа градина пленява посетителите си с редки растителни видове, както от България, така и от цял свят. Тя е цветно райско кътче, което ще ви изненада с красотата си сред праха и динамиката на града. Цветните колекции в градината са предварително добре обмислени и подредени.
Освен тропическите видове, колекциите от кактуси, орхидеи, папрати и бромелии, градината притежава богата колекция от божури, клематиси, луковични цветя, а също множество дървесни и храстови видове. Вниманието на посетителите привличат банан, кафе и японска мушмула, както и езерото с лилиите и розариума в английския двор.

В ботаническата градина се отглеждат две метасеквои, открити като вид и пренесени в България от акад. Николай Стоянов. Гинко билоба, което расте тук е представител на растителността от палеозойската ера. В родината си Китай е свещено дърво, а в Ботаническата градина впечатлява посетителите с интересните си ветрилоподобни листа, особено красиви през есента, когато се обагрят в ярко жълт цвят.

В градината се провеждат занимания за ученици от началните и средни училища под формата на игри и уъркшопове. Не по-малко интересни са Бабината градинка, където учениците откриват от откъде идват зеленчуците и елфската къщичка, създадена за да демонстрира покривното озеленяване.

В градината посетителите могат да се запознаят със защитените видове и да научат повече за мероприятията по тяхното опазване. Университетската Ботаническа градина е подходящо място да задълбочите познанията си за растенията и тяхното отглеждане. Дори едно посещение в нея е достатъчно, за да плени незаинтересования посетител и да направи от него начинаещ цветар.За запалените цветари има възможност да обогатят колекцията си, като си закупят екзотични видове растения или семена от гинко и млади фиданки от вековния дъб.

Статията е прегледана 5881 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

#1 Серафим Колрски (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 09 ноември 2015 в 11:56

Имате ли в наличност разсад от Гинко Билоба, продава ли се и на каква цена?
Поздрави : Серафим Коларски

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook