Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Идеи за градински мебели

Идеи за градински мебели

Публикувано от на

Последна промяна на 28 юли 2013 г.

„Искам място, където да се отпусна, да отворя хубава книга и да се радвам на топлите лъчи на пролетното слънце“. Звучи ли ви познато? Това е мястото в градината, където можете да поспрете и да се насладите на спокойствието и шумоленето на листата, където можете да се веселите с приятели край барбекюто или да почивате след тежък работен ден в компанията на приятна музика и чаша вино.

Мястото за почивка е важно колкото и другите елементи в градината. Трябва да го има дори в малката градина, макар често да заема значителна част от нея. Когато пространствата са по-големи, можем да си позволим два, три, даже и повече къта за отмора или хранене, но основният задължително е близо до къщата. Най-използваното място за сядане в градината се разполага така, че да има лесен и бърз достъп до кухнята и основната част на къщата. Решаващ фактор при избора е удобството на домакините (семейната вечеря или градинското парти). Голямата градина може да предложи различни места за почивка. В близост до алея с ароматни цветя, тихо място, където да останете насаме с мислите си или скрит от околните кът за двама влюбени. Не е задължително във всички случаи да се ползва градинска мебел. Голям дънер легнал на земята ще се превърне в чудесна пейка, камък с подходяща форма и големина - в столче, а нарязани пънове - в чудесни табуретки. Идеите зависят само от вашето въображение и уменията ви.

Градинските мебели от своя страна са лесно достъпни във всяка от големите вериги магазини, в специализираните магазини, както и в интернет. А ако запретнете ръкави, с малко майсторлък и въображение можете да направите сами своите уникални градински мебели.Можем да разглеждаме мебелите в градината като две основни групи. Неподвижни и такива, които могат да бъдат местени. Неподвижни са много тежките за пренасяне мебели и тези, които са част от стена или друго съоръжение.

Неподвижните градински мебели могат да бъдат част и от пергола или газебо - два вида леки градински постройки, на които ще обърнем внимание в някой от следващите ни броеве. Те може също да са част от дизайна и преместването им да нарушава цялостната концепция на градината.

Мебелите, които могат да се преместят, са леки и нямат отношение към концепцията в дизайна или където и да ги преместим, няма да я променим. Когато не се ползват, градинските мебели могат да имат и чисто декоративно предназначение. Самотна пейка, през която е прораснала трева, двойка столове, обърнати към красива гледка.

Докато разглеждахме предложения на производителите на градински мебели, попаднахме на практично и интересно решение за модулни мебели, които могат да бъдат събрани един в друг и да оформят обелиск, който да стане фокусна точка в градината ви.Можете да намерите градински мебели изработени от дърво, ковано желязо, алуминий, пластмаса, камък или плетени.

Изборът им трябва да отговаря на основното усещане за градината и хармонично да я допълва. Ако градината ви е класическа английска, най-добре в нея ще стоят мебели изработени от дърво. Пейка и столове в светли цветове, дори изкуствено състарени, покрити с възглавници с флорални мотиви чудесно ще довършват цялостната визия. Ако градината е в минималистичен стил със семпли и пестеливи цветни акценти, изберете мебели с правилни форми от пластмаса или алуминий. Луксозните градини с басейни обичат компанията на мебели от ратан или тиково дърво с едноцветни възглавници в светли тонове.

Без значение от какъв материал са изработени, всички мебели изискват поддръжка. Някой са по-капризни, а други почти не се нуждаят от внимание. Мебелите от тиково дърво например са почти вечни. То е толкова издръжливо, че няма нужда да се третира със специални препарати.

Можете от време на време да избърсвате праха от тях и това ще е напълно достатъчно. Като цяло материалите от тропическа дървесина са много издръжливи на влага. Мебелите от другите видове дървесина се нуждаят поне веднъж годишно от преглед за отстраняване на евентуални повреди и от лакиране.

Кованото желязо, което може да е много красиво допълнение за градината, е един от най-придирчивите и трудни за поддръжка материали. Изберете ли направени от ковано желязо мебели, трябва често да ги оглеждате за окисляване, и при появата му незабавно да го третирате с антикорозионен препарат. Пластмасата е материал, който дълбоко е навлязъл в нашето ежедневие и градинските мебели не правят изключение. Въпреки лошото име, което си е създала като евтин материал, ние попаднахме на интересни идеи за градински мебели от пластмаса. Тя е лесна за поддръжка, устойчива е на влага и с помощта на сапунена вода и гъба бързо може да се почисти и освежи. Животът на тези мебели зависи от пластмасата, която е използвана, но ниската им цена често е предимство пред издръжливостта на материала. В надпреварата си с производителите на мебели от други материали, дизайнерите на пластмасови изделия създават дори светещи мебели. Посредством LED технология, пластмасовите мебели придават нов облик на градината през нощта и внасят допълнително настроение.Алуминиевите мебели най-често са боядисани с полиестерна боя и не изискват особена поддръжка. Те са идеални за градина, издържана в минималистичен стил.

Плетените мебели или така популярните вече и у нас ратанови мебели, придават стил на всяка градина, но са трудни за поддръжка и често трябва да се почистват и оглеждат. Когато вали, задължиелно трябва да се прибират на сухо и защитено място.

Има и други материали които се използват за направата на градински мебели, като камък, бетон, керамика, дори такива направени от трева, но всички те имат една задача - да се насладите максимално на времето прекарано на тях.

Статията е прегледана 11830 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook