Галерия
Катарантус (Мадагаскарско цвете) (Catharanthus roseus)

Катарантус (Мадагаскарско цвете) (Catharanthus roseus)

Семейство Олеандрови (Apocynaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 06 август 2013 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                    
Разсаждане                    
Цъфтеж            

Род Катарантус са популярни и лесни за отглеждане цветя, които присъстват в домовете и градините по цял свят. Родът е представен от 8 вида. Произхожда от тропиците и по-специално от о. Мадагаскар. На височина може да достигне до 1 метър. Листата на катарантуса са тъмно зелени на цвят, дълги 2.5 - 9 см и широки 1 - 3.5 см. За листата е характерна светлата жилка, която преминава по цялата дължина на листа. Цъфтежът е от края на пролетта до края на есента, като цветовете са в розовата гама. На пазара се продават и цъфтящи в бяло растения.
В медицината, катарантусът се използва в борбата с рака.

Място: Температурният диапазон за здрав и красив катарантус е от 10 до 20 градуса. През лятото температурата не бива да надвишава 20 - 25 градуса, а през зимата не бива да пада под 10 градуса.
Принципно катарантуса обича директните слънчеви лъчи, но го пазете от директното слънце в най-горещите летни дни. През зимата, когато слънцето е по-слабо, можете да отглеждате на перваза на прозореца на директно слънце, но през лятото осигурете шарена сянка, за да се радвате на обилен цъфтеж.

Грижи: През горещите летни дни е важно да поливате обилно. През зимата поливането силно се ограничава. В периода на растеж и цъфтеж торете редовно с тор за цъфтящи растения. Добра идея е през лятото да пулверизирате редовно. Катарантуса обича високата въздушна влажност.

Размножаване: Катарантуса се размножава през пролетта с резници след пролетното подрязване. Добре е през пролетта презимувалите растения освен да се подрежат и да се пресадят в по-голям съд.
Лесно можете да размножите Катарантус и със семена, които се сеят в началото на пролетта.

Съвет на градинаря: Катарантусът има бърз почвопокривен и каскаден ефект. Много добре стои във висящи кошници.

Статията е прегледана 14741 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

#1 sav_stg (Регистриран потребител)

Публикуван на 16 октомври 2013 в 21:11

Аз мисля че е едногодишно растение.

#2 bimbargo (Администратор)

Публикуван на 17 октомври 2013 в 04:35

Принципно да. Много цветя в естествената си среда са двегодишни или многогодишни, но в България се отглеждат като едногодишни. Специално катарантуса може да презимува успешно и както е описано в статията в частта за размножаването - "Добре е през пролетта презимувалите растения освен да се подрежат и да се пресадят в по-голям съд."

#3 kali (Нерегистриран потребител)

Публикуван на 10 септември 2014 в 20:54

Много го бъркам с циганчето, а и съм чувала да му викат "винка". Кое е вярно?

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook