Онлайн магазин за цветя FlowersNet.info :: Торове за цветя
Галерия
Бъз Черна дантела (Sambucus nigra Black Lace)

Бъз Черна дантела (Sambucus nigra Black Lace)

Семейство Мешковицови (Adoxaceae)

Публикувано от на

Последна промяна на 13 януари 2017 г.


Месец I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Сеитба                        
Разсаждане                        
Цъфтеж                    

Листопаден храст, популярен у нас като Черен бъз. Развива се успешно в зони от 4-та до 7-ма, като в България се аклиматизира успешно. В градините се използва като жив плет. На височина и ширина достига до 1.80 – 2.40 м. Цъфти в разгара на лятото през юни и юли с ефектни и ароматни розови цветове. Плодовете са ядливи. Привлича птиците и пчелите.

Място: Черният бъз се развива добре на пълно слънце до частична сянка в добре дренирани почви при средна до висока влажност.

Отглеждане: Приспособява се към различни типове почви, но предпочита влажни, хумусни почви. Разпространява се чрез коренови издънки и образува колонии. Издънките се изрязват още с появата им, освен ако растението не е в процес на аклиматизация. Възможностите за резитба през късната зима са следните: почистване на изсъхнали и отслабени клони; съкращаване на едногодишните леторасли; или изрязване до корен с цел подмладяване. Някои градинари препоръчват значителна пролетна резитба за поддръжка на добра корона. Редовното подрязване стимулира израстването на допълнителни червени листа.

Характеристики: „BLACK LACE“ e култивирана разновидност на европейския бъз. Растението особено се цени заради своите дълбоко нарязани тъмнопурпурни листа, розови цветове с аромат на лимон и черно-червени плодчета. Развива се като голям, изправен, листопаден храст, който обичайно достига до 1,80 – 2,50 м височина. Селекцията е извършена в Англия по една доста сложна 10-годишна програма за хибридизация, която започва през 1988 година. Полученият храст има сложни перести листа (с от 3 до 7 овални или елипсовидни листенца) в тъмен пурпурен цвят, които обикновено запазват баграта си през целия вегетативен сезон. Листенцата са дълбоко нарязани. Младите леторасли също са в пурпурни краски, като старите стъбла постепенно прегарят до кафяво-черни тонове. Дребните розови цветчета разцъфтяват през юни в съцветия с плоска форма (до около 20-25 см диаметър). Цветовете разпръскват лимонов аромат. Постепенно те отстъпват място на снопове черни бъзови плодчета, които съзряват в късно лято. Плодчетата на различните сортове бъз се използват за направа на конфитюри и желета, но се приема, че ароматът им не може да съперничи на приготвените от американски бъз (Sambucus canadensis). Плодът на някои сортове се използва и за направа на вино. Плодовете привличат насекоми, птици и животни.

Проблеми: Черният бъз има известна предразположеност към гниене, брашнеста мана, петносване по листата, а понякога се напада от листоядни насекоми, акари и листни въшки. Клоните могат да се увредят от бурни ветрове или от тежък сняг/обледяване през зимата.

Съвет на градинаря: Храст с подчертан декоративен ефект поради тъмните си пурпурни листа, привлекателен цъфтеж и интересни плодове. Може да се използва в ансамбли с други видове, бордюри от храсти, прегради или за фон на композиции. Подходящ за крайводно отглеждане до потоци, езера или в ниски терени, които естествено задържат вода. Добър за жив плет.

Статията е прегледана 6988 пъти

Източници

Прочетете още

Етикети

Галерия

Коментирай статията

Коментари

Няма коментари към тази статия.
Бъдете първият, оставил коментар

Вашият коментар

Абонамент

Ако искате да сте в крак с новостите от света на цветята, изберете от следните възможности:

Намерете ни във Facebook